Reactions of diphenyl selenide and diphenyl selenoxide with cumene hydroperoxide - Sahakyan, A. D.; Kocharyan, G. H.; Tavadyan, L. A. («Գիտություն» հրատ.)
The reaction products of selected organoselenium compounds, diphenyl selenide and diphenyl selenoxide with model lipid hydroperoxide, cumene hydroperoxide, were studied using gas chromatography-mass spectrometry and high-performance liquid chromatography methods, as well as the release of free radicals was determined by the inhibitor method. It has been established, that the reaction products of the studied organoselenium compounds and cumene hydroperoxide are dimethylphenylcarbinol, acetophenone and α-methylstyrene, and the reaction sequentially continues until the formation of diphenylselenone. It was also confirmed by the inhibitor method that these reactions proceed without the formation of free radicals. Գազ-հեղուկային - մաս սպեկտրաչափական և հեղուկային քրոմատոգրաֆիայի եղանակներով ուսումնասիրվել են դիֆենիլսելենիդի և դիֆենիլսելենօքսիդի մոդելային լիպիդային հիդրոպերօքսիդի՝ կումոլի հիդրոպերօքսիդի հետ ռեակցիաների արգասիքները, ինչպես նաև որոշվել է ռեակցիայում ազատ ռադիկալների ելքը՝ ինհիբիտորների եղանակով։ Հաստատվել է, որ ուսումնասիրվող սելենօրգանական միացությունների և կումոլի հիդրոպերօքսիդի ռեակցիայի արգասիքներն են դիմեթիլ ֆենիլ կարբինոլը, ացետոֆենոնը և α-մեթիլ ստիրոլը, իսկ ռեակցիան հաջորդաբար շարունակվում է մինչև դիֆենիլ սելենոնի առաջացում։ Ինհիբիտորների եղանակով հաստատվել է նաև, որ նշված ռեակցիաներում ազատ ռադիկալներ չեն առաջանում։ Исследованы продукты реакции избранных селенорганических соединений – дифенилселенида и дифенилселеноксида с модельным липидным гидро-пероксидом – гидропероксидом кумола методами газовой хромато-масс-спектрометрии и высокоэффективной жидкостной хроматографии, и также определен выход в реакции свободных радикалов методом ингибиторов. Установлено, что продуктами реакции изученных селенорганических соединений с гидропероксидом кумола являются диметилфенилкарбинол, ацетофенон и α-метилстирол, при этом реакция последовательно продолжается до образования дифенилселенона. Также методом ингибиторов, установлено, что в указанные реакции протекают без образования свободных радикалов.
Keywords: Chemistry