Использование хвостов Каджаранского медно-молибденового комбината (ХКММК) для синтеза стёкол с магнитными свойствами - Погосян, М. А.; Саргсян, М. С. («Գիտություն» հրատ.)
Изучена область стеклообразования в системах ХКММК - Li2O – B2O3 и ХКММК – LiFe5O8 - B2O3. Определены наиболее интересные составы и исследованы плотность, температурный коэффициент линейного расширения (ТКЛР) стекол. Выявлено, что стекла слабомагнитные. Исследование магнитной проницаемости закристаллизованных образцов стекол показало, что кристаллизация сильно усиливает магнитные свойства, достигающих до значений практического применения благодаря выпадению литиевого феррошпинеля в образцах. Исследование удельного объемного электросопротивления закристаллизованных образцов литий-ферритной системы показало, что они имеют ярко выраженные позисторные эффекты при разных температурах, что позволит использовать их в датчиках различного назначения. Проведенная работа показывает, что хвосты Каджаранского медно-молибденового комбината могут быть успешно использованы для получения электронных материалов. Ուսումնասիրվել են ՔՊՄԿՊ - Li2O – B2O3 և ՔՊՄԿՊ – LiFe5O8 - B2O3 համակարգերում ապակեգոյացման տիրույթները: Պարզվել են առավել հետաքրքիր բաղադրությունները, և ուսումնասիրվել են նրանց խտությունը, գծային ընդարձակման ջերմաստիճանային գործակիցը (ԳԸՋԳ): Պարզվել է, որ ապակիներն ունեն թույլ մագնիսական հատկություններ: Ապակիների բյուրեղացումից հետո մագնիսական թափանցելիությունը զգալիորեն աճել է` հասնելով գործնական կիրառելիության համար անհրաժեշտ մեծությունների: Դա տեղի է ունենում նմուշներում առկա մագնիսական լիթիումի ֆեռոշպինելի բյուրեղացման շնորհիվ առկայության: Լիթիումի ֆեռոշպինելի պարունակությամբ համակարգի բյուրեղացված ապակիների տեսակարար էլեկտրադիմադրության ուսումնասիրումը կախված ջերմաստիճանից ցույց է տվել, որ առկա է վառ արտահայտված պոզիստորային էֆեկտ տարբեր ջերմաստիճաններում, որը թույլ կտա դրանք օգտագործել տարբեր տվիչներում: Կատարված աշխատանքը ցույց է տալիս, որ Քաջարանի պղնձամոլիբդենային կոմբինատի պոչերը կարողեն օգտագործվել էլեկտրոնիկայի բնագավառում: The area of glass formation in the systems TKCMC - Li2O - B2O3 and TKCMC - LiFe5O8 - B2O3 has been studied. The most interesting compositions have been determined and the density and temperature coefficient of linear expansion (TCLE) of glasses have been investigated. It was found that the glasses exhibit weak magnetic properties. The study of the magnetic properties of crystallized glass samples showed that crystallization greatly enhances the magnetic properties, reaching values of practical application due to the precipitation of lithium ferrospinel in the samples. Research on the specific volume electrical resistivity of crystallized lithium ferrite system samples showed that they exhibit pronounced positive temperature coefficient effects at different temperatures, which will allow their use in various types of sensors. The work done shows that the tailings of the Kajaran copper-molybdenum production can be successfully used to produce electronic materials.
Keywords: Неорганическая химия