О возможности синтеза β-“ядра” полиоксимолибдата железа (III) в водных растворах - Карапетян, А. А.; Айриян, Э. Х.; Оганян, Н. А.; Мирзоян, Л. А.; Багдасарян, Л. С. («Գիտություն» հրատ.)
В данной работе впервые описываются условия синтеза устойчивого в водных растворах β-“ядра” полиоксимолибдата (ПОМ) железа (III) в виде новой молекулярной ("ядерной") формы в мономерном состоянии. Оптимальные условия образования ПОМ железа (III) устанавливали по светопоглощению продукта взаимодействия молибдата с катионами железа (III) в ультрафиолетовой области спектра. Установлена область светопоглощения ПОМ железа (III), кинетика и оптимальная кислотность по отношению к изменению кислотности, молибдат иону и времени выдержки после его количественного образования. Показано, что ПОМ железа (III) образуется при pH 3,4÷5,4, при соотношении исходных количеств ν (FeIII) : ν (MoVI) = 1:6 и устойчив до 96 часов. Впервые установлено, что ПОМ железа (III) в разработанных оптимальных условиях образует малорастворимый в воде комплексный ассоциат с шестью ассоциированными катионами кристаллического фиолетового (КФ), образуя весьма малорастворимый в воде комплексный ассоциат. Полученные данные свидетельствуют об образовании нового β-“ядра” ПОМ железа (III) состава (OH)6[H3FeMo6O18]. Առաջին անգամ սինթեզվել է երկաթի (III) պոլիօքսիմոլիբդատի (ՊՕՄ) կայուն, ջրում լուծելի մոնոմերային ձևը: Երկաթի (III) ՊՕՄ-ի առաջացումը վերահսկվել է սպեկտրի ուլտրամանուշակագույն մարզում՝ ըստ նրա սեփական լուսակլանման: Հաստատվել են քանակական առաջացումից հետո Fe (III)-ի ՊՕՄ-ի լուսակլանման մարզի կախվածությունը թթվությունից, ժամանակից և բաղադրիչների կոնցենտրացիայի փոփոխությունից: Ցույց է տրվել, որ Fe (III)-ի ՊՕՄ-ը քանակապես առաջանում է pH 3.4÷5.4 միջակայքում,ν (FeIII) : ν (MoVI) = 1:6 հարաբերության դեպքում և կայուն է ավելի քան 96 ժամ: Առաջին անգամ հաստատվել է, որ նշված միացությունն առաջացման օպտիմալ պայմաններում փոխազդում է հիմնային ներկանյութ բյուրեղային մանուշակագույնի (ԲՄ) վեց կատիոնի հետ՝ առաջացնելով ջրում դժվարալուծ կոմպլեքսային ասսոցիատ (ԿԱ), ինչն էլ թույլ է տվել հավասարակշռության տեղաշարժի եղանակով որոշել Fe(III)-ի ՊՕՄ-ի հիմնայնությունը՝ ըստ ԿԱ լուսակլանման: Ստացված տվյալները վկայում են, որ նշված պայմաններում առաջանում է Fe (III) պոլիօքսիմոլիբդատի՝ ջրում լուծելի, (OH) 6[H3FeMo6O18] բաղադրությամբ կայուն, նոր β-«միջուկային» ձև։ This work describes for the first time the conditions for synthesizing a stable form of β-"core" iron (III) polyoxymolybdate (POM) in aqueous solutions in the form of a new molecular ("nuclear") state in a monomeric state. The optimal conditions for the formation of iron (III) POMs were determined from the light absorption of the product of the interaction of molybdate with iron (III) cations in the ultraviolet region of the spectrum. The range of light absorption of POM iron (III), kinetics and optimal acidity concerning changes in acidity, molybdate ion and exposure time after its quantitative formation were established. It has been shown that POM of iron (III) is formed at pH 3.4÷5.4, with the ratio of initial amounts ν (FeIII) :ν (MoVI) = 1:6 and is stable up to 96 hours. It has been established for the first time that, under the developed optimal conditions, iron(III) POM forms a complex associate with a low water solubility with six associated crystal violet (CV) cations, forming a very low water soluble complex associate. The obtained data indicate the formation of a new “β-core” of iron(III) POM with the composition (OH)6[H3FeMo6O18].
Keywords: Неорганическая химия