Պարբերական տատանումների գոյության պայմանները ունակային կապով էլեկտրամեխանիկական համակարգում - Մինասյան, Մելս; Մինասյան, Աննա; Մկրտչյան, Արտակ
Найдено пороговое соотношение для амплитуды возбуждающего сигнала, при которой достигается эффект регенерации механических колебаний в электромеханической системе. Предполагается наличие в системе некоторого конденсатора электромеханической связи, одна из обкладок которого подвижна. Колебания последней синхронизированы с переменным током зарядки, причем максимумы тока и смещения достигаются единовременно. Этим достигнута оптимальность в фазовой согласованности, обеспечивающая максимум регенерации при заданных амплитуде возбуждения и средней напряженности поля в конденсаторе. A threshold ratio for the amplitude of the excitation signal which produces a regeneration effect of mechanical vibrations in the electro-mechanical system has been found. It is assumed that the system has some electromechanical coupling capacitor, one plate of which is movable. The oscillations of the plate are synchronized with the AC charge, and both the maximum current and the maximum displacement are reached at the same time. Thus, optimality in the phase consistency is achieved, ensuring the maximum regeneration for the given excitation amplitude and the average intensity of the field in the capacitor. Դիտարկվել է RC-տիպի շղթայում ունակության մեխանիկական մոդուլացումով ապահովվող էլեկտրամեխանիկական փոխազդեցության դեպք, երբ կապի կոնդենսատորի շրջադիրներից մեկի առաձգական տատանումները կարող են ռեգեներացվել թույլ փոփոխական հոսանքի ռեզոնանսային ներգործությամբ: Կոնդենսատորը բևեռացված է ավելի մեծ լարումով, քան թույլատրվում է լարման փոփոխական բաղադրիչի համար: Մեխանիկական տատանումները կոնդենսատորում սինխրոնիզացվում են փոփոխական հոսանքի հետ: Օպտիմալ է, երբ դրանց մաքսիմումների ժամանակապահերը համատեղված են:
Keywords: Ֆիզիկա; Գործընթացներ ձայնային դաշտում; Տատանումների տարածում