Հեռահաղորդակցական կենտրոնների օպտիմալ տեղադրման խնդիրը - Առստամյան, Վազգեն
Рассматривается задача оптимального размещения центров телекоммуникаций. Представлена ее математическая модель в виде двухкритериальной задачи поиска доминирующего множества в графе. Анализируются свойства модели и методы ее решения. Приводятся результаты вычислительного эксперимента для Аскеранского и Мартакертского районов. The problem of optimal location of telecommunication centres is considered. Its mathematical model in the form of a two-criteria search problem of dominating set in the graph is represented. The properties of the model and methods for its solution are analyzed. The results of the computational experiments for Askeran and Martakert regions are introduced. Աշխատանքում դիտարկվում է հեռահաղորդակցական կենտրոնների օպտիմալ տեղադրման հարցը: Տրված է կենտրոնի տեղադրման մաթեմատիկական մոդելը՝ որպես երկու հայտանիշով գրաֆում դոմինացվող μազմության որոնման խնդիր: Վերլուծվում է մոդելի և մեթոդի լուծման հայտանիշը: Դիտարկված են փորձնական տվյալներ, որոնք կատարվել են Ասկերանի և Մարտակերտի շրջաններում:
Keywords: Ինֆորմատիկա