Асимметрический синтез новых энантиомерно обогащенных производных 2-аминопропионовой кислоты - Дадаян, Славик; Григорян, Нарине; Мангасарян, Сирвард; Насибян, Ольга
Ուսումնասիրվել է (S)-2-N-[N’-(2-բրոմբենզիլպրոլիլ)]ամինաբենզոֆենոն քիրալային օժանդակ ռեագենտի և ալանինի Շիֆի հիմքի հետ NiII-իոնի առաջացրած հարթ քառակուսային կոմպլեքսի ամինաթթվային մնացորդի C-ալկիլման ասիմետրիկ ռեակցիան 4-ֆտորբենզիլբրոմմեթանի և 4-նիտրոբեն-զիլբրոմմեթանի հետ: Ալկիլման ռեակցիան տարվել է սենյակային ջերմաստիճանում, DMF-ի միջավայրում և թարմ մանրացված, չոր NaOH-ի առկայությամբ: Արդյունքում, (S)-2-N-[N’-(2-բրոմբենզիլպրոլիլ)]ամինաբենզոֆենոն քիրալային օժանդակ ռեագենտի և ալանինի Շիֆի հիմքի հետ NiII-իոնի առաջացրած հարթ քառակուսային NiII-(S)-2-BrBPBAla կոմպլեքսի կիրառմամբ մշակվել է (S)-2-ամինո-2-մեթիլ-3-(4-ֆտորբենզոիլ)պրոպիոնաթթվի (ee >94%, տևողությունը` 310 րոպե) և (S)-2-ամինո-2-մեթիլ-3-(4-նիտրոբենզոիլ)պրոպիոնաթթուների (ee > 93%, տևողությունը` 330 րոպե) ստացման ասիմետրիկ սինթեզի մեթոդ: The reaction of asymmetric C-alkylation of NiII-complexes of Schiff’s base of alanine with (S)-2-N-[N’-(2-bromobenzylprolyl)]aminobenzophenone by 4-flurobenzoylbromomethane or 4-nytrobenzoylbromomethane have been investigated. Alkylation was carried out in DMF in the presence of fine-grained NaOH at room temperature in argon atmosphere. (S)-2-amino-2-methyl-3-(4-flurobenzoyl)propionic acid was obtained with ee > 94.0% and (S)-2-amino-2-methyl-3-(4-nytrobenzoyl)propionic acid with ee > 93.0% . As a result a method of enantioselective asymmetric synthesis of (S)-2-amino-2-methyl-3-(4-flurobenzoyl)propionic acid (ee > 94 %, time 310 min) and (S)-2-amino-2-methyl-3-(4-nytrobenzoyl)propionic acid with ee > 93.0%, time 310 min) has been elaborated. Aсимметрическим С-алкилированием NiII-комплекса основания Шиффа аланина и хирального вспомогательного реагента (S)-2-N-[N'-(2-бромбензилпролил)аминобензофенона 4-фторбензоил- и 4-нитробензоилбромметаном в условиях основного катализа разработан метод асимметрического синтеза новых энантиомерно обогащенных производных -аминопропионовой кислоты (S)-2-амино-2-метил-3-(4'-фторбензоил)пропионовой (ee > 94%, τ = 310 мин) и (S)-2-амино-2-метил-3-(4'-нитробензоил)пропионовой кислоты (ee > 93%, τ = 330 мин). Алкилирование комплекса аланина проводили в среде ДМФА в присутствии свежеизмельченного NaOH в атмосфере аргона при комнатной температуре. В качестве алкилирующего агента использован 4-фторбензоил- или 4-нитробензоилбромметан, синтезированный нами по методике [7].
Keywords: Биоорганическая химия