О свободе личности и ответственности в либеральной идеологии и неолиберализме - Согомонян, Наира
Ներկա հոդվածում մեկնաբանվում են արևմտյան լիբերալ գաղափարախոսության արդի ճգնաժամային վիճակի ստեղծման մի քանի պատճառական կապեր: Հեղինակը հանգում է այն եզրակացության, որ, անհատի ազատության հիմքում կապիտալիստական ժամանակակից հասարակության մեջ ընկած է ո´չ եղբայրությունը, ո´չ հասարակությունը, այլ նույն ժողովրդավարության, եղբայրության ու հավասարության կոմիզմը: «Ազատության» ազատամտական հեղինակները լայնորեն օգտագործում են նյութական և հոգևոր միջոցներ` արդարացնելու համար այն տեսակետը, որ սեփականությունն է ստեղծում ազատության հնարավորություն: Մինչդեռ հասարակության մեծամասնությունը զրկված է տնտեսական, քաղաքական, հոգևոր բոլոր հնարավորություններից և ապավինում է միայն սեփական մարմնի ազատությանը: The essence of freedom of the individual in modern capitalist society is not comprised of democracy, fraternity or equality, but of a parody of that democracy, fraternity and equality. The authors of liberal theories of ‗freedom‘ widely use material and spiritual means to find justification for their ideas. Material property creates opportunities for freedom by property itself. В статье анализируется ряд причинных связей образования кризисной ситуации в современном капиталистическом мире. Автор приходит к выводу о том, что в основе свободы личности в современном капиталистическом обществе лежит не свобода, не равенство, а комизм (пародия) на ту же свободу, равенство, демократию. Представители либеральной теории свободы широко применяют материальные и духовные средства для обоснования точки зрения о том, что возможность свободы создается собственностью, в то время как большинство членов общества лишено экономических, духовных, политических возможностей для свободы и обладает лишь физической свободой.
Keywords: Философия