Համո Սահյանը և մաշտոցյան թեման - Բաղդասարյան, Սիրուն
Одна из замечательных страниц творческой деятельности Амо Сагияна является ''маштоцовская тема''. Он высоко ценил роль богатого и красивого армянского языка в этнической идентичности на пути выживания и вечного самоутверждения армян. Стихотворение А.Сагияна "Армянский язык" является одним из лучших в сборнике отечественных посвящений, в котором он превозносит армянский язык, называя его "солью", символом жизни, зовом души. One of the remarkable pages of Hamo Saghyan‘s creative activity is the Mashtots topic. He highly appreciated the role of the rich and beautiful Armenian language in ethnic identity of the nation, on the Armenians‘ way of survival and eternal self-affirmation. Hamo Saghyan‘s poem "The Armenian Language" is one of the best in the collection of national dedications, in which he extols the Armenian language, calling it "the salt", "the symbol of life", "the call of the soul". Համո Սահյանի ստեղծագործության ուշագրավ էջերից մեկը մաշտոցյան թեման է: Նա բարձր է գնահատել ոսկեղենիկ հայոց այբուբենի դերը հայի էթնիկական ինքնության, հայ ազգի գոյատևման հավերժության ինքնահաստատման ճանապարհին: Սահյանի «Հայոց լեզու» բանաստեղծությունը մայրենիի ձոներգերի հավաքածուում լավագույններից մեկն է, որի մեջ նա գովերգում է մեր մայրենին` անվանելով այն սեղանի աղ, օջախի ծուխ, էության խորհուրդ, ոգու կանչ:
Keywords: Գրականագիտություն