Աշակերտի ինքնուրույն խոսքի զարգացումը միջին դպրոցի «մայրենիի» դասագրքերով - Հասրաթյան, Ծովինար
В данной статье обсуждается способы раширения знаний ученика, развить у них логику, когнитивные качества, самостоятельность, навыки составление грамотной и образной речи, коммуникативных умений и навыков, обогащение словарного запаса, свободное владение армянским литературным языком. Для развития вышеперечисленных качеств, в книгах родного языка 5-6–х классов, в разделе заданий и практических вопросов введен подраздел «словарная работа и работа с текстом§, которая является достаточно продуктивным средством. Новизна этого раздела направлена на решение обсуждаемых проблем. The article discusses the ways of expanding a student's knowledge, developing logic, cognitive qualities, independence, skills of competent and figurative speech, communication, enriching vocabulary, fluency in the Armenian literary language. For developing the above-mentioned qualities a subsection "Dictionary Work and Work with the Text" is introduced in the section of tasks and practical quesions for the 5-6th grades. The novelty of this section helps to solve the discussed problems. Սույն հոդվածում քննվում են աշակերտների ինքնուրույն խոսքի և գիտելիքների զարգացմանը, տրամաբանությանը, ճանաչողական որակներին, ինքնուրույնությանը, գրագետ ու պատկերավոր խոսք կազմելու և հաղորդակցվելու հմտություններին, ինչպես նաև բառապաշարի հարստացմանը նպաստող մի շարք մեթոդներ ու միջոցներ։ Վերը նշվածների համար արդյունավետ միջոց է 5-6-րդ դասարանների մայրենիի դասագրքերում զետեղված առաջադրանքներ և գործնական հարցեր բաժնի «Բառային աշխատանքներ» և «Տեքստային աշխատանքներ» ենթաբաժինը: Նշված առաջադրանքները բավականաչափ հետաքրքիր ու արդյունավետ են, որոնք էլ նպատակաուղղված են քննարկվելիք խնդիրների լուծմանը:
Keywords: Հայոց լեզբվի դասավանդման մեթոդիկա