Анализ магнитных характеристик однодоменных ферромагнитных и суперпарамагнитнитных наночастиц в нанокомпозите Ni@C - Гюласарян, А. Т.
Исследованы магнитные размерные эффекты однодоменных наночастиц никеля, капсулированных графитоподобной углеродной оболочкой (нанокомпо- зиты Ni@C). Наряду с ферро- и суперпарамагнитными характеристиками образцы проявляют парамагнетизм, обусловленный поверхностными ионами никеля, образованными из-за переноса заряда с углеродной матрицы. Проведен подробный анализ суммарных кривых намагниченности М(Н) и коэрцитивности при 10 К и определены соответствующие магнитные параметры. Ուսումնասիրվել են գրաֆիտանման ածխածնային թաղանթով պատված նիկելի միադոմեն նանոմասնիկների չափային մագնիսական երևույթները (Ni@C նանոկոմպոզիտներ)։ Ֆեռո– և սուպերպարամագնիսական բնութագրերի հետ մեկտեղ նմուշները ցուցադրում են պարամագնիսականություն՝ ածխածնի մատրիցից լիցքի փոխանցման արդյունքում առաջացած նիկելի մակերեսային իոնների պատճառով: Կատարվել է M(H) մագնիսացման ընդհանուր կորերի և կոերցիտիվ ուժի մանրամասն վերլուծություն 10 Կ-ում, որոշվել են համապատասխան մագնիսական պարամետրերը: The magnetic size effects of single-domain nickel nanoparticles encapsulated by a graphite-like carbon shell (Ni@C nanocomposites) have been studied. Along with ferro- and superparamagnetic characteristics, the samples exhibit paramagnetism due to surface nickel ions formed due to charge transfer from the carbon matrix. A detailed analysis of the total curves of magnetization M(H) and coercivity at 10 K was carried out and the corresponding magnetic parameters were determined.
Keywords: Процессы намагничивания