Монокристаллы YAlO3:Er для лазеров спектрального диапазона 1.6 мкм - Дерзян, М. В.; Ованесян, К. Л.; Еганян, А. В.; Гамбарян, И. A.; Бадалян, Г. P.; Горбаченя, К. Н.; Кисель, В. Э.; Кулешов, Н. В.; Петросян, А. Г.
Методом Бриджмена выращены монокристаллы YAlO3-Er (YAP:Er) из расплавов с разным соотношением Y/Al. Сравниваются структурные дефекты и центры окраски при Y/Al = 1 и Y/Al > 1, а также образующиеся в кристаллах в результате гамма-облучения и термообработки. На основе полученных данных определены условия выращивания кристаллов YAP:Er, свободных от центров окраски и двойников. Исследованы спектрально-люминесцентные свойства кристаллов: зарегистрированы спектры поглощения и люминесценции в поляризованном свете, исследована кинетика люминесценции и определено время жизни уровня 4I13/2 иона Er3+. YAlO3-Er (YAP:Er) միաբյուրեղները աճեցվել են Բրիջմենի եղանակով հալույթներից տարբեր Y/Al հարաբերակցությամբ: Համեմատվել է բյուրեղներում կառուցվածքային արատների և գունավորման կենտրոնների ձևավորումը Y/Al = 1 և Y/Al > 1 համար, ինչպես նաև գամմա- ճառագայթման և ջերմային մշակման դեպքում: Ստացված արդյունքների հիման վրա որոշվել են գունավորման կենտրոններից և կրկնակներից զերծ YAP:Er բյուրեղների աճեցման պայմանները: Հետազոտվել են բյուրեղների սպեկտրալ-լյումինեսցենտային հատկությունները՝ գրանցվել են բևեռացած լույսում կլանման և լյումինեսցենցիայի սպեկտրերը, հետազոտվել է լյումինեսցենցիայի կինետիկան և որոշվել է Er3+ իոնի 4I13/2 մակարդակի կյանքի տևողությունը: Single crystals of YAlO3-Er (YAP:Er) are grown by the Bridgman method from melts with different Y/Al ratio. The structural defects and color centers are compared for Y/Al = 1 и Y/Al > 1, as well as formed in the processes of gamma-irradiation and thermal treatment. Based on the obtained data, growth conditions of YAP:Er crystals free of color centers and twins are determined. Spectral-luminescent properties of crystals are investigated, i.e., the polarized absorption and luminescent spectra are registered, the luminescence kinetics is investigated and the lifetime of the 4I13/2 level of Er3+ ion is determined.
Keywords: Спектры поглощения твердых тел