Ախուրիկ գյուղի երաժշտական բանահյուսությունը - Հարությունյան, Լուսինե
Հոդվածը նվիրված է Շիրակի մարզի Ախուրիկ գյուղի երաժշտական բանահյուսությանը և ավանդական ժառանգության արդի խնդիրներին: Մեթոդներ և նյութեր. Պատմաքննական, երաժշտատեսական մեթոդներով դիտարկվել է գյուղական համայնքի ավանդական երգային բանահյուսական ժառանգությունը: Վերլուծություն. Հոդվածում վերլուծվել են Շիրակի մարզի Ախուրիկ գյուղական համայնքի բանասացներից գրառված շուրջ 100 ժողովրդական երգային և նվագարանային նմուշներ, որոնցից մի քանիսը առաջին անգամ է հրապարակվում: Բանահյուսական ամենատարածված ու սիրված ժանրը պարերգն է՝ համատեքստի առանձնահատկություններով: Տարածված են նաև ծիսական երգերը: Արդյունքներ. Մեր դիտարկումները հավաստում են, որ ավանդական երաժշտական մշակույթը կարևոր դեր է կատարել իրենց բնօրրանը լքած, հայրենազրկված և համայնքային կյանքը նորովի վերագտած մշեցիների կյանքում: Շիրակի տարածաշրջանի մյուս գյուղական համայնքների մշակութային դրսևորումների համատեքստում Ախուրիկը ներկայանում է ինքնատիպ դրսևորումներով: The article is dedicated to the musical folklore of Akhurik village of Shirak region and the current issues of traditional heritage. Methods and materials: The traditional song and folklore heritage of the rural community was observed using historical and musicological methods. Ritual songs are also common. Analysis: The article analyzes about 100 folk songs and instrumental samples written by the poets of Akhurik rural community of Shirak region, some of which are being published for the first time. The most popular and popular genre of folklore is the dance song with context specifics. Results: Our observations confirm that traditional musical culture played an important role in the lives of Mshetsi who left their homeland, were deprived of their homeland and rediscovered community life. In the context of cultural manifestations of other rural communities of Shirak region, Akhurik presents itself with original manifestations. Статья посвящена музыкальному фольклору и актуальным вопросам традиционного наследия села Ахурик Ширакской области. Методы и материалы: С использованием историографических и музыковедческих методов исследовано традиционное песенно-фольклорное наследие сельской общины. Анализ: В статье анализируются около 100 народных песен и образцов инструментальной музыки, некоторые из которых публикуются впервые. Наиболее популярным и распространенным жанром фольклора является танцевальная песня и ее специфический контекст. В общине распространены также ритуальные песни. Результаты: Наши наблюдения подтверждают, что традиционная музыкальная культура играла важную роль в жизни выходцев из Муша, покинувших родину, лишившихся родины и вновь обретших общинную жизнь. В контексте культурных проявлений других сельских общин Ширакской области, Ахурик отличается довольно интересными, своеобразными и ликальными певческими традициями.
Keywords: Երաժշտական բանահյուսություն