Խմելու ջրի մանրէակենսաբանական հետազոտումը - Հակոբյան, Արմիդա; Հովհաննիսյան, Լուսինե
Вода имеет очень большое значение для живой природы. По мнению специалистов, в мире нет вещества, способного заменить воду. Глобальная проблема человечества двадцать первого века - нехватка запасов пресной воды. В Арцахе также наблюдается нехватка пресной воды. Вода как переносчик инфекции имеет эпидемиологическое значение. Степень загрязнения воды вычисляют наличием в ней кишечной палочки. Изучая источники воды в городе Степанакерте, мы пришли к выводу, что в основном вода в них чистая, кроме некоторых источников, в которых вода смешивается с грунтовыми водами. Только при грамотном руководстве искусственного круговорота воды, возможно спасти человечество от “жажды” . Water is very important for the animate nature. According to experts, in the world there is no substance capable to replace water. A shortage of fresh water is the global problem of the XXI c. It is observed in Artsakh as well. Water as a carrier of infection has epidemiological significance. Extent of pollution of water is calculated by the presence of Escherichia coli in it. The study of water in Stepanakert city has shown that water is generally pure, except some sources in which water mixes up with ground waters. Only at the competent management of an artificial water cycle, it is possible to rescue mankind from the "thirst". Կենդանի բնության համար ջուրն ունի մեծ նշանակություն: Ըստ մասնագետների ջրի այլընտրանքային աղբյուր աշխարհի ոչ մի երկրում չկա: 21-րդ դարում մարդկությանը հուզող գերխնդիրներից է ջրի պրոμլեմը, որի պաշարները սուղ են: Արցախ աշխարհը ևս աղքատ է քաղցրահամ ջրի պաշարներով: Ջուրը որպես վարակի փոխանցման գործոն ունի համաճարակագիտական նշանակություն: Ջրի աղտոտվածության աստիճանը որոշում են նրանում աղիքային ցուպիկի՝ E.coli , առկայությամբ: ՈՒսումնասիրելով Ստեփանակերտ քաղաքի որոշ խմելու ջրացանցեր պարզել ենք, որ դրանք հիմնականում մաքուր են, բացի որոշներից, որոնք խառնվում են մակերևույթային ջրերի հետ: Ջրի շրջանառության արհեստական ղեկավարումը զանազան աղտոտվածություններից պահպանման և արդյունավետ օգտագործման շնորհիվ միայն հնարավոր կլինի փրկել մարդկությանը «ջրային սով»-ից:
Keywords: Մանրէաբանություն