Լեռնային Ղարաբաղի բույսերի բազմազանությունը ըստ Էկոլոգիական խմբերի - Բաղրյան, Քրիստինե
Экологическая группа - совокупность видов, характеризующаяся сходными потребностями в величине какого-либо экологического фактора и возникшими в результате его воздействия в процессе эволюции сходными анатомо-морфологическими и иными признаками, закрепившимися в генотипе. Нами изучены и представлены виды растений из разных экологических групп, произрастающих на территории Нагорного Карабаха. The ecological group is a set of types, characterized by similar requirements in the size of some ecological factor and similar morphological and by another signs gaining a foothold in a genotype, arisen as a result of its influence in the process of evolution. We have studied and presented the types of plants from different ecological groups, growing in the territory of the Nagorno-Karabakh. Տարբեր բույսերի էկոլոգիական խմբերի ուսումնասիրությունները անչափ կարևոր է Լեռնային Ղարաμաղի ֆլորայի պատմության ճանաչման համար: Նրանց տեսակային կազմի որոշումը և արեալի ուսումնասիրությունը հնարավորություն կտա հայտնաբերել անհետացման եզրին գտնվող տաքսոններին ու հետագայում մտածել նրանց պահպանման և խնայողաբար օգտագործման մասին: Լեռնային Ղարաբաղի գեոմորֆոգեն սուկցեսիան սերտ կապված է դրենաժի որակական փոփոխությունների հետ, մասնավորապես` քիմիական կազմի: Հենց ըստ տարբեր էկոլոգիական պայմանների հանդեպ ունեցած հարմարողականությամμ ձևավորվել են բույսերի տարμեր էկոլոգիական խմբերը: Մեր երկրի բուսական աշխարհը հարուստ է և բազմազան, հատկապես եթե այն բաժանենք ըստ էկոլոգիական խմբերի` քսերոֆիտների, էվքսերոֆիտների, պահդոքսերոֆիտների, մեզոֆիտների, հիդրոֆիտների, հալոֆիտների, էպիֆիտների, պետրոֆիտների և այլն: Մեր կողմից ուսումնասիրվել են տարμեր էկոլոգիական պայմաններում աճող բույսերի տեսակները:
Keywords: Բույսերի էկոլոգիա