Կենսաբանական արգասիքների ազդեցության ուսումնասիրությունը որոշակի ախտածին մանրէաների աճի վրա - Իսրայելյան, Արևիկ; Առստանյան, Լիլիա; Տխրունի, Ֆլորա
Изучение пробиотических микроорганизмов и препараты, полученные на основе синтезируемых ими веществ, являются актуальным направлением в национальной политике многих стран. Нами исследовано биоразнообразие молочнокислых бактерий, выявленных в различных регионах Арцаха. Показано, что некоторые из них проявляют антимикробную активность. Разработана технология их выделения из культуральной жидкости, полученной после выращивания микроорганизмов и показана возможность их использования в медицине. Studies of probiotic microorganisms and preparations produced on the basis of the substances synthesized by them are an actual direction in the national policy of many countries. We have investigated biodiversity of lactic acid bacteria revealed in different regions of Artsakh. It has been shown that some of them have antibacterial activity. The technology of their isolation from culture liquid obtained after microorganisms' growth has been developed and the opportunity of their use in medicine has been shown. Պրոբիոտիկ մանրէների և նրանց կենսաբանական ակտիվ նյութերի արտազատման հիման վրա մշակված նոր պատրաստուկները հանդիսանում են մի շարք առաջատար երկրների ազգային քաղաքանության արդիական ուղղվածությունը: Մեր կողմից ուսումնասիրվել և հետազոտվել են ԼՂՀ-ի տարբեր շրջանների կաթնաթթվային մանրէների բազմատեսականությունը: Պարզվել է, որ որոշները օժտված են հակամանրէային հատկություններով: Մշակվել է նաև հակամանրէային նյութերի ստացումը աճեցված մանրէների կուլտուրալ հեղուկից և նրանց կիրառումը բժշկության մեջ:
Keywords: Կենսաբանություն