Միջավայրի տերատոգեն գործոնները և մոր կյանքի պայմանների ազդեցությունը սաղմի և պտղի զարգացման վրա - Թորոսյան, Աիդա
Изучение влияния условий жизни матери на развитие эмбриона и плода и сложных взаимоотношений между матерью и плодом позволило заключить, что на развитие эмбриона и плода большое воздействие имеют многие факторы, вплоть до начала беременности и полового созревания. Любые неблагоприятные факторы, которые воздействуют на организм женщины в течение всей ее жизни, могут нарушить нормальную структуру и созревание половых клеток, становясь причиной развития мутаций и аномалий. After studying the influence of living conditions of the mother on the development of the embryo and foetus and complex relationships between the mother and foetus, we came to the conclusion that many factors influenced on the development of the embryo and foetus, sometimes up to the beginning of pregnancy and puberty. Any adverse factor that affect woman's organism during her lifetime can disrupt the normal structure and maturing of gametе, becoming a cause of mutations and anomalies. Մոր կյանքի պայմանների ազդեցությունը սաղմի և պտղի զարգացման վրա, մոր ու սաղմի միջև բարդ փոխհարաբերություններն ուսումնասիրելով եկել ենք այն եզրակացության, որ շատ գործոններ երբեմն հղիությունը սկսելուց և նույնիսկ սեռական հասունացումից շատ առաջ ազդել է սաղմի, ինչպես նաև պտղի զարգացման վրա: Ցանկացած անμարենպաստ գործոններ, որոնք կնոջ օրգանիզմի վրա ազդում են ամμողջ կյանքի ընթացքում, կարող են խախտել սեռական բջիջների նորմալ կառուցվածքն ու հասունացումը, որը մուտացիայի կամ զարգացման անոմալիաների պատճառ կարող են դառնալ:
Keywords: Գենետիկա