Грамматические особенности политического дискурса: психолингвистический аспект - Минасян, Нарине
The given article deals with the psycholinguistic aspect of political discourse. Language influences thought: therefore if language is manipulated, so are the very processes of thought. The aim of the research is to reveal grammatical peculiarities of political discourse which can be regarded as means of persuasion. The choice of pronouns and sentence structures, the framing of questions, the use of modal verbs, parallelism and other grammatical means are subtly chosen to achieve a set goal. Հոդվածում դիտարկվում է քաղաքական խոսույթը հոգելեզվաբանության տեսանկյունից: Ուսումնասիրության կենտրոնում խոսքային մանիպուլյացիայի քերականական մակարդակն է: Ուսումնասիրության նպատակը լսարանի վրա ներգործության քերականական միջոցների վերհանումն է: Քերականական միջոցները օգտագործվում են լսարանի վրա աննկատ (չգիտակցված) ազդեցության իրականացման համար, ինչը հնարավորություն է տալիս հռետորներին մանիպուլյացիայի ենթարկել ունկնդիրներին՝ նրանց գիտակցության մեջ ներարկել իշխանության համար տարվող իր պայքարի համար անհրաժեշտ նպատակներ, կարծիքներ և դիրքորոշումներ: В данной статье рассматривается психолингвистический аспект политического дискурса. В центре изучения – грамматический уровень речевой манипуляции. Цель исследования - выявить грамматические средства, с помощью которых осуществляется воздействие на адресата. Грамматические средства используются для реализации скрытого воздействия и позволяют ораторам манипулировать сознанием слушающих, скрыто внедряя в психику адресата цели, мнения, установки, необходимые политику в его борьбе за власть.
Keywords: Лингвистика