Хеджирование в политическом дискурсе - Арутюнян, Кристина
The use of hedged statements in political discourse is a prerequisite for effective communication, as categorical and straightforward statements mislead communication and violate the rhetorical traditions. The use of hedging strategies has various objectives - avoiding the responsibility for the statement (face protection) and the cognitive impact on the audience among them. Analysis of this strategy is based on materials of 5 press-conferences by President of Armenia Serzh Sargsyan. Հեջավորված արտահայտությունների առկայությունը քաղաքական խոսույթում նախապայման է հանդիսանում արդյունավետ շփման համար, քանի որ կատեգորիկ ու շիտակ դատողությունները բարդացնում են շփումը և խախտում հռետորական ավանդույթները: Հեջավորման ստրատեգիայի կիրառումը տարբեր նպատակներ է հետապնդում, այդ թվում՝ խուսափել արտահայտության համար պատասխանատվությունից և գործել լսարանի վրա կոգնիտիվ ազդեցություն: Այս ստրատեգիայի ուսումնասիրությունը կատարվում է Հայաստանի նախագահ Սերժ Սարգսյանի 5 մամլո ասուլիսների նյութերի հիման վրա: Наличие хеджированных высказываний в политическом дискурсе является необходимым условием в организации эффективного общения, так как категорические и прямолинейные суждения осложняют общение и нарушают риторические традиции. Применение стратегии хеджирования преследует различные цели: от снятия ответственности за высказывание до когнитивного воздействия на аудиторию. Анализ данной стратегии проводится на основе материалов 5 пресс-конференций президента Армении Сержа Саргсяна.
Keywords: Лингвистика