Հարկային վարչարարության առանձնահատկությունները և արդյունավետության գնահատումը ԼՂՀ-ում - Միրզոյան, Զավեն
Налоговая политика и налоговое управление – взаимосвязанные факторы социально-политической ситуации страны. Они вступают в такие отношения, что любые налоговые реформы предполагают выработку и присутствие эффективных механизмов налогового управления. Для того чтобы увеличить эффективность налогового администрирования в НКР необходимо обратить внимание на качество обслуживания налогоплательщиков. Для того чтобы обеспечить более целенаправленную проверку нужно использовать современные механизмы управления, основываясь на передовом международном опыте, улучшить внутренний контроль и надзор, повысить эффективность системы внутреннего контроля путем использования новых информационных технологий. Tax policy and administration are the interrelated factors in socio-political situation of the country. Any tax reforms presuppose the production and the presence of effective mechanisms for tax administration. In order to increase the efficiency of tax administration in the NKR it is necessary to pay attention to the quality of service to taxpayers. To provide more targeted checks we should use modern management tools, to improve internal control and supervision we should make use of the best international practices; to improve the efficiency of the internal control system new information technologies should be used. Հարկային քաղաքականությունը և հարկային վարչարարությունը պետության սոցիալ-քաղաքական իրավիճակի փոխկապված գործոններ են: Դրանք այնպիսի փոխհարաբերությունների մեջ են, որ հարկման հատվածում ցանկացած բարեփոխումներ միշտ ենթադրում են հարկային վարչարարության արդյունավետ մեխանիզմների մշակում կամ առկայություն: ԼՂՀ-ում հարկային վարչարարության արդյունավետության բարձրացման նպատակով անհրաժեշտ է ուշադրություն դարձնել հարկ վճարողների սպասարկման որակի բարձրացմանը, ստուգումների գործընթացն առավել հասցեական դարձնելու համար կիրառել հարկային հսկողության ժամանակակից մեխանիզմներ, միջազգային առաջատար փորձի հիման վրա μարելավել ներքին հսկողության և վերահսկողության գործընթացները, բարձրացնել ներքին կառավարման համակարգի արդյունավետությունը, կիրառել տեղեկատվական նոր տեխնոլոգիաներ:
Keywords: Տնտեսագիտություն