Աշխատուժի շարժի հիմնախնդիրները ԼՂՀ-ՈԻՄ - Հայրապետյան, Արմիդա
Данное исследование посвящено проблемам движения рабочей силы в НКР. Актуальность темы состоит в росте отрицательных последствий миграции рабочей силы. В статье подробно проанализировано нынешнее состояние рынка рабочей силы в НКР, движение рабочей силы, демографические последствия миграции, в частности, автор остановился на изучение таких показателей, как естественный рост населения, генофонд, рождаемость, разводы и какие последствия имела миграция для армянского народа. Чтобы предотвратить отрицательные последствия демографического характера движения рабочей силы, автор предлагает осуществление определенного комплекса мер; упорядочение деятельности рынка рабочей силы, разработка миграционной политики, обеспечение роста благосостояния населения․ This research work is devoted to the problems of the labor movement in Nagorno-Karabakh Republic. The relevance of the subject lies in negative consequences of increasing volume of labor migration. The article analyzes the global image of labor movement in present-day world economy, the current situation in NKR labor market, unwanted effects of labor movement. In particular, the author stopped the study on indicators such as population growth, gene pool of human resources, employment, unemployment, birth, divorce and consequences of migration for the Armenian nation. In order to overcome the negative effects of demographic nature of labor movement it is offered by the author to implement a complex of certain measures, i.e. regulation of labor market activities, development of migration policy, provision of increase in living standards etc. Տվյալ հետազոտությունը նվիրված է ԼՂՀ-ում աշխատուժի շարժի հիմնախնդիրներին: Թեմայի արդիականությունը կայանում է աշխատուժի միգրացիայի բացասական հետևանքների աճող ծավալների մեջ: Հոդվածում վերլուծության են ենթարկվել աշխատուժի շարժի ընդհանուր պատկերը արդի համաշխարհային տնտեսությունում, ԼՂՀ աշխատանքի շուկայի ներկա իրավիճակը, աշխատուժի շարժի անցանկալի հետևանքները: Մասնավորապես հեղինակը կանգ է առել այնպիսի ցուցանիշների ուսումնասիրության վրա, ինչպիսիք են բնակչության բնական աճը, մարդկային ռեսուրսների գենոֆոնդը, զբաղվածությունը, գործազրկությունը, ծնելիությունը, ամուսնալուծությունը, և թե ինչպիսի հետևանքներ է ունեցել հայ ազգի համար արտագաղթը: Աշխատուժի շարժի դեմոգրաֆիկ բնույթի բացասական հետևանքները հաղթահարելու համար հեղինակը առաջարկում է իրականացնել որոշակի միջոցառումների համալիր` աշխատանքի շուկայի գործունեության կարգավորումը, միգրացիոն քաղաքականության մշակումը, բնակչության կենսամակարդակի աճի ապահովումը և այլն:
Keywords: Տնտեսագիտություն