Հոգեախտորոշման արդի հիմնախնդիրներն անչափահաս դատապարտյալների հետ աշխատելիս - Գրիգորյան, Գոհար
Каждая психодиагностическая работа с несовершеннолетними осужденными начинается с составления LQT трехмерной системы изучаемого явления. Сегодня в нашей стране с большим трудом добывается психологически значимая информация и, особенно, информация, касаемая закрытой группы несовершеннолетних осужденных. Процессы конфронтации ,,мы-они'', создание конфиденциальной зоны, достижение эмоционального контакта являются очень непростыми процессами. Отсутствие психологических лабораторий, необходимой материально-технической базы ставят исследователя в ограниченные рамки и значительно сокращают число точных и продуктивных исследований. Так, в нашей стране темп развития современной психодиагностики оставляет желать лучшего. Группа несовершеннолетних осужденных требует особо бережной психологической работы. Необходимо сконцентрировать все усилия в процессе всестороннего изучения психических процессов несовершеннолетнего осужденного, выявить степень криминализации их установок, и обеспечить нормальную реинтеграцию в современное общество. Как таковые можно предложить психотерапевтические методики и психологические игры, используемые с давних пор, которые можно условно назвать ''катарсис'' и ''десенсибилизация''. Оба имеют особенность расслабления психики и освобождают несовершеннолетнего осужденного от негативного влияния мест лишения свободы․ Each psychodiagnostical research with juvenile prisoners begins from building LQT triple system image for researched psychological phenomenon. Nowadays an independent researcher comes across with many complications while gathering essential information. Especially when this information touches such a ―close‖ group as a group of underage convicts. It‘s a very complicated and time-consuming process to find the keys for overcoming the ,,we-they,, confrontation and establishing confidence zone /creating emotional contact/. The lack of psychological laboratories also decreases the level of opportunities to make reliable and correct studies. So the psychodiagnostical perspectives in our country still remain far from being called ,, satisfying,,. However, the group of underage convicts requires careful approach. It is necessary to concentrate all the attempts to study psychic processes and the level of underage convicts‘ attitudes‘ criminalization and to offer practical steps how to prevent further criminalization of emotional attitudes and to improve their successful reintegration in society. As those some projective methods and psychological games are offered, which are widely used in psychotherapy all over the years. These are conditionally called ,,catharsis,, and ,,desensibilization,,. Both are special methods for downloading the emotional sphere and help an underage convict to neutralize the negative influence of the prison. Յուրաքանչյուր հոգեախտորոշիչ աշխատանք անչափահաս դատապարտյալի հետ սկսվում է LQT եռաչափ համակարգի կառուցումով: Այսօր մեր երկրում մեծ դժվարությամբ է հավաքագրվում հոգեբանորեն նշանակալի ինֆորմացիան և հատկապես այն ինֆորմացիան, որն առնչվում է դատապարտյալների <<փակ>> խմբի հետ: <<Մենք-նրանք>> հակամարտության հաղթահարման, վստահության գոտու ստեղծման, էմոցիոնալ կոնտակտի հաստատման գործընթացներն ամենևին էլ դյուրին գործընթացներ չեն: Հոգեբանական լաբորատորիաների և անհրաժեշտ նյութատեխնիկական բազայի բացակայությունը զգալիորեն նվազեցնում է ճշգրիտ և արդյունավետ հետազոտությունների քանակը: Անչափահաս դատապարտյալների խումբը պահանջում է առավել զգուշավոր մոտեցում: Անհրաժեշտ է կենտրոնացնել բոլոր ջանքերը` անչափահաս դատապարտյալի հոգեկան երևույթների համակողմանի ուսումնասիրության, նրա դիրքորոշումների քրեականացման մակարդակի բացահայտման և ժամանակակից հասարակության մեջ նրա պատշաճ վերինտեգրման ուղղությամբ: Այդ ջանքերը գործնականորեն կյանքի կոչելու համար կարելի է օգտագործել վաղուց ի վեր հոգեբանական պրակտիկայում լայնորեն կիրառվող տեխնիկաներ, օրինակ` <<կատարսիս>>-ն ու <<դեսենսիբիլիզացիա>>-ն, որոնք ունեն հոգեկանը լիցքաթափող հատկություն և կարող են ազատագրել անչափահաս դատապարտյալի հոգեկանը ազատազրկման վայրերի բացասական ազդեցությունից:
Keywords: Հոգեբանություն