Գիտական հեղափոխությունների ազդեցությունը ռացիոնալության մասին պատկերացումների վրա - Հակոբյան, Աննա
The article refers to one of the most important issues of the Philosophy of science: substantiation of rationality`s historical nature. Investigating the dynamics of the scientific criteria after every scientific revolution, the author comes to a conclusion that after the third scientific revolution strictly classical natural-science criteria of rationality gradually softened, having generated so-called "non-classical" type of rationality. Статья относится к одной из важнейших задач науки философии - обоснования историчности рационального. Исследуя динамику критериев научности после научных революций, автор приходит к выводу, что после третьей научной революции строго классические естественнонаучные критерии рациональности смягчаются, породив так называемый "неклассический" тип рациональности․ Հոդվածը նվիրված է գիտության փիլիսոփայության կարևոր հիմնախնդիրներից մեկին` ռացիոնալության պատմականության հիմնավորմանը: Վերլուծելով յուրաքանչյուր գիտական հեղափոխությունից հետո գիտականության չափորոշիչների դինամիկան, հեղինակը հանգում է այն եզրակացությանը, որ երրորդ գիտական հեղափոխությունից հետո գիտական /բնագիտական/ ռացիոնալության խիստ չափորոշիչները մեղմանում են`առաջ բերելով այսպես կոչված` ռացիոնալության ոչ դասական տիպը:
Keywords: Փիլիսոփայություն