Ադրբեջանի հակահայկական քարոզչությունը (1918-1920թթ.) - Առստանյան, Արմինե
В данной статье представлена действительность, сложившаяся вокруг карабахской проблемы 1918-1920гг. и фальсификации, выдвинутые азербайджанской историографией. В статье представлены взгляды, изложенные в трудах азербайджанских историков И. Нифталиева, Балаева, где искажены реальные исторические факты. Автор представил тенденции захватнической политики Азербайджана и претензии к Нагорному Карабаху. Основываясь на исторической действительности, автор попытался оппонировать азербайджанской трактовке событий и выявить фальсификации азербайджанской историографии․ The article presents the reality of the Karabakh conflict in the period from 1918 to 1920 and the falsifications of Azeri historians related to the subject. The article presents the approaches of Azeri historians I. Niftaliev, A. Balaev who distort key historic facts. The authors presented the tendencies of aggressive policy of Azerbaijan and claims to Nagorno-Karabakh. The author of the article makes an attempt to oppose the Azeri viewpoint and, basing on the historic reality, to reveal the falsifications of Azeri historians. Ներկա հոդվածում ներկայացված է 1918-1920թթ. Ղարաբաղյան հիմնահարցի շուրջ ստեղծված իրականությունը և ադրբեջանական պատմագիտության առաջ քաշած խեղաթյուրումները: Հոդվածում ներկայացված է ադրբեջանական պատմաբան Ի. Նիֆտալիևի աշխատության մեջ առաջ քաշած տեսակետները, որով նա կեղծաբանում է պատմական իրական փաստերը: Հեղինակը ներկայացնում է Ադրբեջանի զավթողական քաղաքականության դսևորումները և հավակնությունները Լեռնային Ղարաբաղի նկատմամբ: Հեղինակի կողմից փորձ է կատարվել, հիմնվելով պատմական իրականության վրա, հակադրվել և վեր հանել ադրբեջանական պատմագիտության կեղծաբանումները:
Keywords: Հայոց պատմություն