Գյոթեի կերպարը «Տափաստանի գայլը» վեպում - Ստեփանյան, Սիրվարդ
В романе “Степной волк” Гессе посредством аллегории передает свою связь с Гете. Концепция личности в романе Гессе представляется различными проявлениями Галлера. С участием Гете и Моцарта Галлер воплощает в себе стремление к бессмертию. Нахождение утерянной самобытности индивидуума делается возможным путем созерцания и развитием самосознания, взаимосвязью чувственного и рационального. Goethe allegorically expresses his connection with Goethe in the novel ―Steppe Wolf‖ by H. Hesse. The concept of individual in Hesse‘s novel is presented through different manifestations of Haller . Goethe is one of those. With the participation of Goethe and Mozart Haller conceptualizes the tendency to immortality, he makes possible retrieving the lost identity by contemplation and development of self-consciousness, by the connection of sensual and rational within the individual. «Տափաստանի գայլը» վեպում Հեսսեն իր եւ Գյոթեի կապը ներկայացնում է այլաբանորեն: Անհատի կոնցեպցիան ներկայացվում է գլխավոր կերպարի՝ Հալլերի տարբեր դրսեւորումներով: Գյոթեն դրանցից մեկն է: Գյոթեի եւ Մոցարտի մասնակցությամբ Հալլերը գաղափարայնացնում է անմահության միտումը: Հեսսեն կորցրած ինքնության վերագտնումը հնարավոր է դարձնում հայեցողության ու ինքնագիտակցության զարգացմամբ, անհատի մեջ զգայական ու մտավոր փոխհամաձայնությամբ:
Keywords: Արտասահմանյան գրականություն