Դիմանկարը Արա Բեքարյանի արվեստում - Մուրադյան, Շուշանիկ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հայ գեղանկարիչ, գրաֆիկ, մանկավարժ, ՀՍՍՀ ժողովրդական նկա-րիչ Արա Բեքարյանի (1913-1986) ստեղծագործական ժառանգության մեջ կարևոր տեղ են զբաղեցնում դիմանկարները: Սույն հոդվածում առաջին անգամ ուսումնասիրության են ենթարկվում Ա. Բեքարյանի՝ հայ արվեստի, գրականության և գիտության ականավոր գործիչների՝ 1940-1980-ական թվականների ընթացքում վրձնած դիմանկարները: Այդ հարուստ պատկերասրահը զարդարում են նկարիչներ Ալ. Օսմյորկինի, Մ. Սարյանի, Հ. Կոջոյանի, Վլ. Այվազյանի, գրողներ Ե. Չարենցի, Վ. Տերյանի, Վ. Բեքարյանի, Խ. Աբովյանի, կոմպոզիտոր Ալ. Սպենդիարյանի, ռեժիսոր Վ. Աճեմյանի, քանդակագործ Վ. Մելիք-Հակոբյանի և այլոց կերպարները: Վաստակաշատ նկարչի՝ հայ մտավորականների խոսուն դիմանկարներն իրենց ուրույն տեղը զբաղեցնող աշխատանքներ են հայկական կերպարվեստի պատմության մեջ: В творчестве армянского художника, графика, педагога, Народного художника Армянской ССР Ара Бекаряна (1913-1986) важное место занимают портреты. В данной статье впервые изучены портреты выдающихся деятелей армянской науки, искусства и литературы, созданные А. Бекаряном в период с 1940-х по1980-е годы. Данную галерею украшают образы художников М. Сарьяна, А. Коджояна, В. Айвазяна, писателей Е. Чаренца, В. Терьяна, В. Бекаряна, Х. Абовяна, композитора А. Спендиаряна, режиссера В. Аджемяна, скульптора В. Мелик-Акопяна и других. Красноречивые портреты армянской интеллигенции, созданные знаменитым художником, занимают особое место в истории армянской живописи. In the oeuvre of the Armenian painter, graphic artist, pedagogue, People’s Artist of the Armenian SSR Ara Bekaryan (1913-1986), portraits hold a special place. The article examines for the first time the portraits of the eminent figures of Armenian science, literature and art, created by A. Bekaryan in the period between the 1940s and 1980s. The images of the painters M. Saryan, H. Kojoyan, V. Ayvazyan, the writers Y. Charents, V. Teryan, V. Bekaryan. Kh. Abovyan, the composer A. Spendiaryan, stage director V. Ajemyan, sculptor V. Meliq-Hakobyan and others decorate this gallery. These telling portraits of Armenian intelligentsia, created by the renowned artist, took their distinctive niche in the history of Armenian visual arts.
Keywords: Կերպարվեստագիտություն