Ս. Հռիփսիմե տաճարի վաղմիջնադարյան հորինվածքի վերակազմությունը - Հասրաթյան, Արեգ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Վաղ միջնադարում ճարտարապետությունը Հայաստանում բուռն զարգացում է ապրում: Ստեղծվում են եկեղեցական շենքերի մի շարք ինքնատիպ հորինվածքներ, որոնցից են հռիփսիմեատիպ եկեղեցիները: Այս տիպի եկեղեցիներ կառուցվել են ոչ միայն Հայաստանի և Արցախի տարածքում, այլ նաև Վրասանում: Սբ. Հռիփսիմե եկեղեցին գտնվում է Վաղարշապատ քաղաքի հյուսիսարևելյան հատվածում՝ բարձունքի վրա՝ Հռիփսիմյան կույսերի նահատակության վայրում: Ըստ շինարարության ժամանակակից Սեբեոս եպիսկոպոսի՝ տաճարը կառուցվել է Խոսրով Աբրեուզի կառավարման 28-րդ տարում՝ 618թ.: Շինարարության մասին արձանագրությունները երկուսն են, որոնք հիշատակում են Կոմիտաս Աղցեցու անունը, որը տաճարի կառուցողն է: В раннем средневековье архитектура в Армении переживала бурное развитие. Был возведен ряд церковных зданий оригинальных конструкций. Храмы типа церкви Св. Рипсиме строились не только в Армении и Арцахе, но и в Грузии. Церковь Святой Рипсиме расположена в северо-восточной части города Вагаршапат, на холме, на месте мученической смерти Рипсиме и других дев-христианок. По словам современника постройки, епископа Себеоса, храм был построен в 618 году, на 28-м году правления Хосрова II Парвеза. О строительстве есть две надписи, в которых упоминается имя Католикоса Комитаса Ахцеци как строителя храма. In the Early Middle Ages, architecture in Armenia experienced rapid development. A number of original constructions of church buildings were erected. Temples of the type of St. Hripsime Church were built not only in Armenia and Artsakh, but also in Georgia. St. Hripsime Church is located in the north-eastern part of the city of Vagharshapat, on the hill, where Hripsime and other Christian virgins were martyred. According to Bishop Sebeos, a con-temporary to the construction, the temple was built in 618, in the 28th year of the reign of Khosrov II Parvez.
Keywords: Ճարտարապետագիտություն