Էդգար Շահինի Ստեղծագործությունը «Անահիտի» Էջերում (1898-1911) - Քամալյան, Մարգարիտա (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Մեծ է 1898-1911 և 1929-1949 թվականներին Փարիզում ընդմիջումներով հրատարակվող «Անահիտ» գրական-գեղարվեստական հանդեսի կարևորությունը հայ ազգի և մշակույթի համար: Այս լուսավորչական հանդեսի հիմնադիր-խմբագրի՝ ականավոր գրող, քննադատ, թարգմանիչ և հասարակական գործիչ Արշակ Չոպանյանի նպատակն էր նպաստել հայ ազգի մտավոր ու բարոյական զարգացմանը, ազգային ինքնաճանաչմանը: Պատահական չէ, որ շնորհաշատ ֆրանսահայ նկարիչ և գրաֆիկ Էդգար Շահինի ստեղծագործությոնը ներկայացնող և վերլուծող հայ և օտարազգի հեղինակների հոդվածները «Անահիտի» էջերում գտան իրենց պատվավոր տեղը: Սույն հոդվածում առաջին անգամ է քննվում Է. Շահինի ստեղծագործությունը «Անահիտ» հանդեսի հրապարակման առաջին շրջանի (1898-1911 թթ.) համարներում: Այդ ուսումնասիրություններն ունեն կարևոր նշանակություն մասնագետների համար մինչ օրս՝ ինչպես արվեստաբանական վերլուծության, այնպես էլ աղբյուրագիտական առումներով: Միևնույն ժամանակ արդիական է նաև դրանց հանրայնացումը՝ ազգային-լուսավորչական նպատակով: Большое значение для культуры армянского народа имеет литературно-художественный журнал «Анаит», публиковавшийся в Париже с перерывами в 1898-1911 и 1929-1949 годах. Целью основателя-редактора этого просветительского журнала – выдающегося писателя, критика, переводчика и общественного деятеля Аршака Чопаняна было стимулировать интеллектуальное и моральное развитие армянского народа, способствовать национальному самопознанию. Не случайно статьи армянских и иностранных авторов, посвященные творчеству одаренного французского художника и графика армянского происхождения Эдгара Шаина, нашли свое почетное место на страницах журнала «Анаит». В данной статье творчество Э. Шаина впервые рассмотрено на основе публикаций в «Анаит» периода 1898-1911гг. Исследование представляет интерес как для специалистов в области искусствоведения и источниковедения, так и для широких слоев населения в качестве дополнительной информации о художнике.
Keywords: Կերպարվեստագիտություն