Գորշ գայլերի ահաբեկչական գործունեությունը Թուրքիայում 1970-ական թթ. հանուն պանթյուրքիզմի, ընդդեմ կոմունիզմի - Աղամալյան, Թամարա (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Սույն հոդվածի նպատակն է վերհանել և ներկայացնել Թուրքիայում 1970-ական թթ. «Գորշ գայլերի»՝ մասնավորապես Ազգայնական շարժում կուսակցության և վերջինիս վերահսկողության տակ գործող երիտասար-դական կազմակերպությունների ահաբեկչական գործունեությունը, որն ուղղված էր հատկապես կոմունիստական կազմակերպությունների ակտիվ գործունեության դեմ: Նշված նպատակին հասնելու համար ուսումնասիրության խնդիրներն են` ուսումնասիրել քննարկվող ժամանակաշրջանում թուրք ազգայնականության ծայրահեղական՝ պանթյուրքիստական գաղափարախոսությունը ներկայացնող Ազգայնական շարժում կուսակցության անմիջական ներգրավվածությունն ահաբեկչական գործողություններին, հստակեցնել այդ գործողությունների իրական դրդապատճառները, նախադրյալներն ու հետևանքները, ցույց տալ գաղափարախոսության ազդեցությունը թուրք ազգայնական երիտասարդների շրջանում, ինչպես նաև լուսաբանել վերջիններիս կարևորությունը Ազգայնական շարժում կուսակցության համար։ Աշխատանքը շարադրված է կուսակցական փաստաթղթերի, բազմալեզու գիտական վերլուծությունների, մամուլի, ինչպես նաև թեմային առնչվող նյութերի համադիր քննության մեթոդով, պատմավերլուծական սկզբունքների մոտեցումներով: Հոդվածն ամրագրում է, որ Ազգայնական շարժում կուսակցությունը՝ Ալփարսլան Թյուրքեշի գլխավորությամբ, սկզբնական շրջանում օգտագործում էր կուսակցության վերահսկողության տակ գործող երիտասարդական կազմակերպություններին երկրում ձախակողմյան ուժերի տարածմանը խոչընդոտելու համար: Սակայն ժամանակի ընթացքում «Գորշ գայլերի» առաջնորդը բռնության գործիքայնացումը կիրառեց ոչ միայն կոմունիստական գաղափարախոսության տարածման դեմ, այլև երկրում քաոսային իրավիճակ ստեղծելով, փորձեց հասնել իշխանության։ The purpose of this article is to cover the 1970s in Turkey. The primary target of "Grey Wolves" terrorist activities, particularly that of the Party of Nationalist Movement and the young organizations it controls, is the ongoing operation of communist organizations. The task of this article is to show the Party of Nationalist Movement's direct involvement in terrorist activities during the time period under review, exposing the party's true motivations, the context, and the effects of this activity, demonstrating the impact of its ideology on Turkish nationalist youth, and emphasizing among these youth the significance of the Nationalist Movement party. The methods of joint study of party documents, multilingual scientific analysis, the press, as well as materials related to the topic, and historical and analytical principles are used in the article. According to the research, the National Movement Party, led by Türkeş, first used youth organizations under its control to prevent the growth of left-wing forces in the country. But over time, the "Grey Wolf" leader employed violence as a tool not just to stop the spread of communist ideas but also to try to seize control of the country by causing chaos. Целью данной статьи является представление террористической деятельности «Серые волки», в частности, партии Националистического движения и молодежных союзов, находящихся под влиянием этой организации, направленной против активной деятельности коммунистических организаций в 1970-х гг. Для достижения данной цели мы поставили перед собой задачу показать прямую вовлеченность партии Националистического движения, исповедующую турецкую националистическую экстремистскую-пантюркистскую идеологию, в террористических действиях, выделить реальные мотивы, предпосылки и последствия этих действий в данный период, показать влияние этой идеологии в среде национальной турецкой молодежи, а также осветить их важность для партии Националистического движения. Исследование проведено основании партийных документов, разноязычных научных аналтических данных, прессы, а также при использовании методов совместного изучения материалов, относящихся к теме; применялся также историко-аналитический принцип. В результате проведенного исследования сделан вывод о том, что на первом этапе своей деятельности ПНД под предводительством А. Тюркеша привлекла действующие молодежные организации, находящиеся под ее влиянием, против распространения левых сил в стране. Однако с течением времени, руководитель «Серых волков» использовал инструменты насилия не только против распространения коммунистической идеологии, но и для захвата власти, создавая хаос в стране.
Keywords: Արևելագիտություն