Երիտասարդության վիրտուալ շփման սոցիալ-հոգեբանական առանձնահատկությունները և դրսևորման միտումները - Ղազարյան, Լուսինե (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Սույն հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել երիտասարդների շրջանում վիրտուալ շփման առանձնահատկությունները, դրանց ներգործությունը սոցիալական տվյալ խմբի հոգեբանական առանձնահատկությունների, կենսակերպի և սոցիալականացման վրա: Այդ նպատակով իրականացվել է գրականության և փաստաթղթերի վերլուծություն, փորձագիտական հարցում և հատուկ մշակված հարցարանի միջոցով սոցիոլոգիական հարցում երիտասարդների շրջանում` պարզելու վիրտուալ շփման դերը վերջիններիս կյանքում: Ուսումնասիրության արդյունքում պարզ դարձավ, որ վիրտուալ շփումը մեծ ներգրավվածություն ունի երիտասարդների կյանքում, ինչը վերջիններիս մոտ կարող է պատճառ հանդիսանալ մի շարք սոցիալ-հոգեբանական խնդիրների առաջացման: Վիրտուալ շփումը նաև որոշակի կախվածություն է առաջացնում սոցիալական նշված խմբի մոտ` դառնալով բնականոն և զրկելով վերջիններիս վիզուալ շփումներից, դեմ առ դեմ հանդիպումներից: Այս ամենի հետևանքով շատերը դառնում են ագրեսիվ, ոչ սթրեսակայուն, կորցնում են իրականության հետ կապը, խաթարվում են վերջիններիս հարաբերությունները ընտանիքի անդամների, ծնողների հետ: Վիրտուալ շփման չարաշահումն իր բացասական ազդեցությունն է ունենում նաև ուսուցման գործընթացի վրա. երիտասարդների գերակշիռ մասն օրվա մեծ մասն անց է կացնում տարատեսակ սոցիալական ցանցերում, ինչի հետևանքով ֆիզիկապես ունակ չի լինում զբաղվելու կրթությամբ: Հարկ է նկատել, որ վիրտուալ շփումը բազմաթիվ դեպքերում գրավում է երիտասարդներին, վերջիններս փորձում են այս կերպ ձեռք բերել նոր ընկերներ, համախոհներ: The goal of this research is to examine the characteristics of young people's virtual communication, their impact on the psychological characteristics, lifestyle and socialization of a given social group. In order to determine the function of virtual communication in young people's lives, a literature and document analysis, an expert survey, and a sociological survey were all conducted for this goal. As a result of the study, it became clear that virtual communication has a great involvement in the lives of young people, which can cause a number of socio-psychological problems in the latter. Virtual contact also causes a certain dependence among the specified social group, becoming normal and depriving them of visual contact and face-to-face meetings. Hence, they become aggressive, not resistant to stress, lose touch with reality, their relations with family members and parents are disturbed. The misuse of virtual interaction is detrimental to learning as well. The majority of young people spend the bulk of their waking hours on various social media platforms, which prevents them from physically participating in educational activities. It should be noted that virtual communication in many cases attracts young people, the latter try to make new friends and like-minded people in this way. Целью данного исследования является изучение особенностей виртуального общения молодежи и того, как данное общение влияет на их психологию, образ жизни и социализацию. Для определения роли виртуального общения в жизни молодежи с этой целью был проведен анализ литературы и документов, экспертный опрос, социологический опрос. В результате исследования стало ясно, что виртуальное общение имеет большое значение в жизни молодых людей и может вызвать у последних ряд социально-психологических проблем. Виртуальный контакт также вызывает определенную зависимость у указанной социальной группы, становясь нормой и лишая их визуального контакта и личных встреч. Все это приводит к тому, что многие молодые люди становятся агрессивными, теряют способность справляться со стрессом, утрачивают чувство реальности и имеют сложные отношения с родителями и членами семьи. Неправильное использование виртуального взаимодействия также вредно для обучения. Большинство молодых людей проводят большую часть периода активной жизнедеятельности в различных социальных сетях, что не позволяет им физически участвовать в образовательных мероприятиях. Следует отметить, что виртуальное общение во многих случаях привлекает молодых людей, которые пытаются таким образом завести новых друзей и единомышленников.
Keywords: Հոգեբանություն