Динамика выявляемости остеопороза у мужчин за последние 10 лет, по данным рентгеновской денситометрии - Асланян, Н. В. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Օստեոպորոզը մեծահասակների շրջանում աշխարհում ամենատարածված հիվանդություններից է: Օստեոպորոզը հանդիպում է ամեն 3-րդ կնոջ և ամեն 4-րդ տղամարդու մոտ 50 տարեկան և ավելի բարձր տարիքային խմբերում: Խնդիրը հիմնականում համարվում է կանացի, քանի որ ավելի հաճախ ախտորոշվում է կանանց մոտ, սակայն տղամարդկանց շրջանում ազդրի՝ օստեոպորոզով պայմանավորված կոտրվածքների հետևանքները զգալիորեն ավելի ծանր են լինում, իսկ մահացությունը 2 անգամ ավելի բարձր է, քան կանանց մոտ: Հայաստանում տղամարդկանց շրջանում երբևէ չեն անցկացվել պոպուլյացիոն հետազոտություններ՝ օստեոպորոզի տարածվածությունը հայտնաբերելու և ոսկրերի միներալային խտության նվազման աստիճանը որոշելու համար: Ուսումնասիրության նպատակն է գնահատել օստեոպորոզի հայտնաբերման դինամիկան տղամարդկանց մոտ վերջին տարիների ընթացքում՝ համաձայն DXA-ի տվյալների, և FRAX – ով բացահայտել ռիսկի այն գործոնները, որոնք առավելապես նպաստում են կոտրվածքների առաջացմանը տղամարդկանց մոտ (մինչև 50 տարեկան և 50-ից բարձր տարիքային խմբերում): Հետազոտությունները կատարվել են HOLOGIC ֆիրմայի ռենտգենյան դենսիտոմետրով 3 ժամանակային կետերում' 2013 թ., 2018 թ. և 2022 թ., և գնահատվել է օստեոպորոզի ախտորոշման դինամիկան Հայաստանում: Ստացված տվյալներն ապացուցում են, որ օստեոպորոզը մնում է թերագնահատված խնդիր տղամարդկանց մոտ ինչպես ամբողջ աշխարհում, այնպես էլ Հայաստանում, չնայած որ առկա է հիվանդների թվի զգալի ավելացում համեմատած նախորդ տարիների հետ: Osteoporosis is nowadays one of the most common diseases among the elderly. Every third woman and every fourth man at the age of 50 and above suffer from osteoporosis. Most of the people affected by osteoporosis are women. Although the problem of osteoporosis is considered to be more female, complications after a hip fracture of men are more severe than those of women. Mortality rate of men after a hip fracture is twice higher than that of women. In Armenia, no population studies have been conducted to detect male osteoporosis. The purpose of the study is to assess the dynamics of the detection of male osteoporosis over the past 10 years according to DXA, and to identify a factor in FRAX that most affects the risk of fractures of men at various age. The study was conducted on an X-ray densitometer by HOLOGIC at three time points: in 2013, 2018 and 2022. We evaluated the dynamics of detection of male osteoporosis in Armenia. The findings confirm that osteoporosis remains an underappreciated problem for men, both worldwide and in Armenia. Although, according to our data, there is a considerable tendency in the increase of the number of appeals among men over the past 10 years.
Keywords: Опорно-двигательная система; Клиническая медицина