Сравнительная характеристика репродуктивных исходов у женщин с семейной средиземноморской лихорадкой и в контроле - Соцкий, П. О.; Соцкая, О. Л.; Айрапетян, А. С.; Сафарян, М. Д. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հետազոտության նպատակն է տալ համեմատական բնութագիրը միջերկրածովյան ընտանեկան տենդով (ՄԸՏ) հիվանդ կանանց վերարտա-դրողական արդյունքի և ստուգիչ օրինակի միջև: Դիտարկման կոհորտային հետազոտությունը համեմատում է ՄԸՏ-ով տառապող 251 կանանց արդյունքները ՄԸՏ չունեցող 312 կանանց արդյունքների հետ: Ռեպրոդուկտիվ (վերարտադրողական) տարիքի (18-49 տարեկան) կանանց խումբը (4577)՝ հաստատված ՄԸՏ ախտորոշմամբ, հետևողականորեն ընտրվել է բժշկական գենետիկայի և առողջության առաջնային պահ-պանության կենտրոնի (ԲԳԿ) հաշվառման գրանցամատյանից և հավաքված տեղեկատվությունից 1998–2018թթ. ընթացքում, ներառում էր կլինիկալաբո-րատորային և գենետիկական տվյալներ 32000 ազգությամբ հայերի, որոնք հետազոտվել էին MEFV գենի մուտացիայի առկայության նպատակով: Հիմնական խումբը կազմում էին ՄԸՏ-ով հիվանդ կանայք: Ներառման չափա-նիշներն են՝ հղիության ավարտ կամ ընդհատում, մանկաբարձական դժվա-րություններ, վերարտադրողական արդյունքներ (ելքեր): Հետազոտության արդյունքները մշակվում էին «SPSS Statistics 16.0» փաթեթի միջոցով: Ռիսկերի որոշակի արդյունքների և գործոնների հնարավոր կապի հետազոտությունը համեմատվող խմբերի միջև իրականացվել է GraphPadPrism 4-ի և GraphPadPrism 5-ի երկու ապահովող փաթեթների մշակ-մամբ: Հաշվարկվել է համեմատական ռիսկի (ՀՌ) գործակից 95 % վստահելի ինտերվալով (ՎԻ): Միջերկրածովյան ընտանեկան տենդը ասոցացվում է բարձր վաղաժամ ծննդաբերության և էկտոպիկ հղիության ռիսկի հետ: Առանց բարդությունների ՄԸՏ-ով հիվանդ կանանց մոտ 149 հղիությունը (59,3%) ավարտվում է 184 կենդանի ծնունդով (73,3 %), (ՀՌ=1,0; ՎԻ–09–1,0, p=0,811): Առանց ՄԸՏ-ի 190 հղիությունը (61,0 %) ավարտվում է 231 կենդանի ծնունդով (74,0%): ՄԸՏ-ով պայմանավորված հայտնաբերվել են հղիության հետևյալ բարդությունները՝ վաղաժամ ծնունդ (ՎԾ,<37 շաբաթ), (ՀՌ = 1,9, 95%, ՎԻ – 1,2–4,4, p= 0,036), էկտոպիկ հղիություն (ԷՀ), (ՀՌ= 1,5, 95%, ՎԻ – 1,1 – 2,7, p=0,018): The aim of the study is to compare the reproductive outcome of women with familial Mediterranean fever (FMF) and a control sample. An observational cohort study compared the outcomes of 251 pregnancies in women with FMF and 312 without FMF. A group of women of reproductive age (18-49) with a confirmed FMF diagnosis (4577) was sequentially selected from the registry of the Center for Medical Genetics and Primary Health Care, (Yerevan, Armenia) and from the collected information during the period from 1998 to 2018. The information included clinical and laboratory and genetic data of 32,000 ethnic Armenians examined for MEFV gene mutations. The main group consisted of women with FMF. Inclusion criteria were termination of pregnancy or abortion, obstetric complications, reproductive outcomes. The results were processed using the “SPSS Statistics 16.0” software. Investigation of the possible association of certain risk outcomes and factors between the compared groups was performed using the two support packages GraphPadPrism 4 and GraphPadPrism 5. A relative risk (RR) ratio with 95% confidence intervals (CI) was calculated. The FMF is associated with a high risk of preterm birth and ectopic pregnancy. 149 pregnancies (59.3%) in women with uncomplicated FMF resulted in 184 live births (73.3%), (RR=1.0, CI – 0.9-1.0, р=0.811). 190 pregnancies (61.0%) without FMF ended in 231 live births (74.0%). The follweing complications of pregnancy were found due to FMF: preterm delivery (PTD,<37 weeks), (RR=1.9, 95%, CI –1.2-4.4, р=0.036); ectopic pregnancy (EP), ( RR=1.5, 95%, CI –1.1-2.7, р=0,018).
Keywords: Клиническая медицина