Hybrid Revascularisation in Cases of Longer Arterial Occlusive Diseases of Lower Limbs in Combination with Diabetis Mellitus - Hambardzumyan, K. M. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Целью нашего исследования была оценка результатов баллонной дилатации поверхностных, подколенных и передних отделов артерий ниже колена без стентирования. В это исследование было включено 30 пациентов с заболеванием периферических сосудов (ЗПС). Все пациенты были мужчинами с диабетом 2-го типа. Во всех случаях выполняли дуплексное сканирование и компьютерную томографию. Клиническая фаза заболевания периферических артерий оценивалась по WIFI III. Все операции включали чрескожную транслюминальную ангиопластику (реканализацию и баллонную дилатацию) поверхностной бедренной артерии (ПБА), подколенной артерии (ПА) и передних отделов большеберцовых артерий в сочетании с профундопластикой в 27 (90%) случаях и полного протезирования короткой ПБА в 3 (10%). ИБС наблюдалась в 6 (20%) случаях. Среди них коронарное стентирование было представлено у всех. Сразу после процедуры отмечалось улучшение кровотока в стопе и/или купирование болевого синдрома. Сочетание периферической баллонной дилатации с профундопластикой или коротким аллопротезированием ПБА у пациентов со средней стадией WIFI дало достаточные достоверные результаты для спасения конечности. Մեր հետազոտության նպատակն էր գնահատել ծնկից ներքև գտնվող մակերեսային, պոպլիտեալ և առաջային զարկերակների օդապարիկային լայնացումն առանց ստենտավորման: Այս ուսումնասիրությունը ներառում էր ծայրամասային անոթային հիվանդությամբ 30 հիվանդ: Բոլոր հիվանդները տղամարդիկ էին և ունեին 2-րդ տիպի շաքարախտ: Բոլոր դեպքերում կատարվել են դուպլեքս սկանավորում և համակարգչային տոմոգրաֆիա։ Ծայրամասային զարկերակային հիվանդության կլինիկական փուլը գնահատվել է WIFI III-ի միջոցով: Բոլոր վիրահատությունները ներառում էին մակերեսային ազդրային զարկերակի (ՄԱԶ), ենթածնկային և տաբիալ զարկերակների ներմաշկային տրանսլյումինալ անգիոպլաստիկա (վերականալիզացիա և բալոն անգիոպլաստիկա) 27 (90%) դեպքերում և կարճ ՄԱԶ-ի ամբողջական փոխարինում 3 դեպքերում (10%): Սրտի իշեմիկ հիվանդություն առկա էր 6 (20%) դեպքերում: Բոլոր այդ դեպքերում կատարվել էր կորոնար զարկերակների ստենտավորում։ Միջամտությունից անմիջապես հետո նկատվել է ոտքի արյան հոսքի բարելավում և/կամ ցավի թեթևացում: WIFI-ի միջին փուլով հիվանդների մոտ ծայրամասային բալոն անգիոպլաստիկայի համակցումը պրոֆունդոպլաստիկայի կամ ՄԱԶ-ի կարճ ալոպրոթեզավորման հետ ցուցադրել է բավարար հուսալի արդյունքներ վերջույթը փրկելու համատեքստում:
Keywords: Physiological deformities; Medicine