Հայկական սփյուռքի ներուժի ուսումնասիրման երկու մոտեցում - Կարապետյան, Ռուբեն (ՀՀ ԳԱԱ)
Հայկական սփյուռքի ուսումնասիրման նոր հայեցակարգը և դրանից բխող ռեսուրսային վերլուծության մեթոդաբանական սկզբունքները ենթադրում են սփյուռքի ներուժի բացահայտման և ներառման երկու մոտեցում՝ փաստագրական-նկարագրական և գնահատողական: Առաջինը նկատի ունի ուսումնասիրման նպատակադրումների հստակեցման խնդիրը, որի ներքո մշակվում են սփյուռքի ընդհանուր և հատվածային իրավիճակների և զարգացման միտումների մասին գիտելիքների հավաքման եղանակները: Այն նախնական փուլն է, որից հետո և որի հիման վրա ստեղծվում են գնահատումների համակարգեր, որոնք կազմում են երկրորդ մոտեցման հիմքը: Ընդ որում, ստացված արդյունքները կրում են ինչպես տեսական, այնպես էլ գործնական բնույթ: Новый подход к изучению армянской диаспоры и вытекающих из этого ме-тодологических принципов ресурсного анализа предполагает два подхода – фактологический-описательный и оценочный – в выявлении и использовании потенциала диаспоры. Первый подразумевает проблему уточнения целей исследования, в рамках которых разрабатываются методы сбора знаний, позволяющих описать сложившиеся в разных частях и в целом во всей армянской диаспоре ситуации и определить тенденции развития. Он является предварительным этапом исследования, после которого и на базе которого формируются оценочные системы, составляющие основу второго подхода, при этом полученные результаты носят как теоретический, так и практический характер. The new approach to the study of the Armenian diaspora and the methodological principles of resource analysis arising from it are considered in this article. Two approach-es are presented for discussion - factual-descriptive and evaluative in identifying and using the potential of the diaspora. The first involves the problem of clarifying the goals of the study, within the framework of which methods of gathering knowledge are developed to describe the situations that have developed in different parts and in the whole of the Ar-menian diaspora and to determine development trends. It is the preliminary stage of the research, after which and on the basis of which the evaluation systems are created. The results of this are both theoretical and practical.
Keywords: Սոցիոլոգիա