Արամ Մանուկյանը ժամանակակիցների հուշերում - Մելիքյան, Արևիկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Արամ Մանուկյանի կյանքի, մարդկային հատկանիշների, մանկավարժական և հեղափոխական գործունեության մասին արժանի գնահատական են տվել նրա ժամանակակիցները։ Արամ Մանուկյանի դերակատարումը անգնահատելի է հատկապես Հայոց անկախ պետականության վերականգնման ժամանակաշրջանում: Հայրենանվեր գործիչն իր գաղափարների հետևից տարավ ազատագրական ձգտումներով տոգորված հայ ժողովրդին, նրա մեջ արթնացրեց ազգային ինքնագիտակցությունը, ամրապնդեց ազգի հավաքական միասնությունը՝ վստահություն ներշնչելով սեփական ուժերի հանդեպ: Այսօր, երբ հայ ժողովուրդը կրկին հայտնվել է ռազմաքաղաքական ծանր իրավիճակում, խիստ անհրաժեշտ է անդրադարձը Արամ Մանուկյանի նման խիզախ ու անձնվեր գործիչների կերպարին: Современники Арама Манукяна дали достойную оценку его жизни, человеческим качествам, а также педагогической и революционной деятельности. Неоценима роль Арама Манукяна особенно в период восстановления независимой армянской государственности. Преданный Родине деятель повел за собой проникнутый освободительными устремлениями армянский народ, пробудив в нем национальное самосознание, укрепив единство нации, внушив уверенность в собственных силах. Сегодня, когда армянский народ вновь оказался в сложной военно-политической ситуации и ощущается необходимость в патриотических деятелях, весьма актуально обращение к образу Арама Манукяна как человека и политической фигуре. Aram Manukyan՛s contemporaries gave a decent assessment of his life, human quali-ties, as well as pedagogical and revolutionary activities. The role of Aram is invaluable, es-pecially during the restoration of the independent Armenian statehood. The figure devoted to the Motherland led the Armenian people imbued with liberation aspirations, awakening national self-consciousness, strengthening the collective unity of the nation, inspiring con-fidence in people’s own abilities. Today, when the Armenian people are once again in a difficult war and political situa-tion with a need for patriotic figures, it is necessary to turn again to the image of Aram Manukyan.
Keywords: Պատմություն