Влияниеие антропогенного фактора на содержание гумуса лугово-черноземных почв Ашоцкого плато - Кроян, Самвел; Варданян, В.
Հայաստանի Հանրապետության տարածքում մարգագետնային սևահողերը համեմատաբար մեծ զանգվածներով տարածված են Աշոցքի սարահարթի սևահողային գոտում, ծովի մակերևույթից 2000-2100 մ բարձրության վրա: Աշոցքի սարահարթի մարգագետնային սևահողերի հիմնական զանգվածները տեղակայված են տարրալվացված սևահողերի ենթագոտում ։ Հոդվածում դիտարկվում են Աշոցքի սարահարթի լեռնա- մարգագետնային սևահողերում հումուսի, օրգանական ածխածնի և ազոտի պարունակության հետ կապված մի շարք հարցեր, ինչպես նաև մարդածին գործոնների ազդեցության տակ հողերում տեղի ունեցող բացասական փոփոխությունները և դրանց բերրիության բարձրացման ուղիները: Մեր ուսումնասիրությունների արդյունքները ցույց են տալիս, որ ընդհանուր առմամբ լեռնա- մարգագետնային սևահողերը բնութագրվում են բնական բարձր բերրիությամբ և լայնորեն օգտագործվում են գյուղատնտեսական արտադրության մեջ: На территории Республики Армения луговые черноземы распространены относительно большими массами в черноземном поясе Ашоцкого плато, на высоте 2000-2100 м над уровнем моря. Основные массивы луговых черноземов Ашоцкого плато расположены в подзоне выщелоченных черноземов. В статье рассматривается ряд вопросов, связанных с содержанием гумуса, органического углерода и азота в горно-луговых черноземах Ашоцкого плоскогорья, а также негативные изменения, происходящие в почвах под воздействием антропогенных факторов, и пути повышения их плодородия. Результаты наших исследований показывают, что в целом горно-луговые черноземы характеризуются высоким естественным плодородием и широко используются в сельскохозяйственном производстве. On the territory of the Republic of Armenia, meadow black soils are distributed in relatively large masses in the black soil belt of the Ashotsk plateau, at an altitude of 2000-2100 m above sea level. The main arrays of meadow black soil of the Ashotsk plateau are located in the subzone of leached black soil. The article considers a number of issues related to the content of humus, organic carbon and nitrogen in the mountain meadow black soil of the Ashotsk plateau, as well as negative changes occurring in the soil under the influence of anthropogenic factors and ways to increase their fertility. The results of our research show that, in general, mountain meadow black soil are characterized by high natural fertility and are widely used in agricultural production.
Keywords: Почвоведение