ԱՀ նախալեռնային գոտու պայմաններում խնձորենու տարածված վնասատուների տեսակային կազմը և դրանց դեմ տարվող պայքարի կենսաբանական և տնտեսական արդյունավետությունը - Առաքելյան, Արմանուշ; Միրզոյան, Մանուշ; Հայրապետյան, Վլադիմիր
ԱՀ-ում խնձորենին վնասում են բազմաթիվ ֆիտոֆագեր, որոնք բերքի կորստի հիմնական պատճառներից են հանդիսանում։ Այդ իսկ տեսանկյունից վնասատուների դեմ արդյունավետ պայքարի միջոցառումների մշակումն ու ներդրումը համարվում է արդիական։ Հոդվածում դիտարկվում է քիմիական տարբեր խմբերի պատկանող պատրաստուկների ազդեցությունը ԱՀ նախալեռնային գոտու պայմաններում խնձորենու առավել տարածված՝ կանաչ (Aphis pomi Deg.) և բրդապատ լվիճների (Eriosoma Lanigerum Hausm.), պտղակերի (Carpocapsa pomonella L.) և ծաղկակերի (Anthonomus pomorum L.) դեմ։ Հետազոտությունների արդյունքներով պարզվել է, որ մովենտո ԽԿ (1լ/հա + դանիտալ ԽԷ (1լ/հա) + ֆոսբան ԽԷ (2լ/հա) + նուրելլ Դ ԽԷ (1լ/հա) հաջորդական սրսկումների տարբերակը կենսաբանական արդյունավետությամբ գերազանցել է մնացած տարբերակներին՝ ապահովելով 189, 8 ց/հա բերք: В республике Арцах, яблони повреждаются многими фитофагами, которые являются одной из основных причин потери урожая. С этой точки зрения разработка и внедрение эффективных мер борьбы с вредителями считается актуальным. В статье рассмотрено действия препаратов, относящихся к разным химическим группам, против наиболее распространенных яблоневых тлей: зеленой (Aphis pomi Deg.) и мохнатой (Eriosoma Lanigerum Hausm.), плодовой мотылька (Carpocapsa pomonella L.) и цветочного мотылька (Anthonomus). поморум л.). По результатам исследований установлено, что вариант последовательного опрыскивания Мовенто (1л/га + данитал (1л/га) + фосбан (2л/га) + Нурелл Д (1л/га) оказался биологически более эффективным, чем остальные варианты, обеспечивающие урожайность 189,8 ц/га. In Artsakh Republic apple trees are damaged by numerous phytophages, which are one of the main causes of crop loss. From this point of view, the development and implementation of effective pest control measures is considered relevant. In order to carry out an effective fight against harmful organisms, it is necessary to recognize the types of harmful organisms, to be familiar with their lifestyle and development features, to know in many ways the forms, nature and dates of damage caused by harmful organisms. The article examines the effects of preparations belonging to various chemical groups against the most common apple tree aphids: green (Aphis pomi Deg.) and woolly aphids (Eriosoma Lanigerum Hausm.), fruit borer (Carpocapsa pomonella L.) and flower borer (Anthonomus pomorum L.) in the conditions of the foothill zone of the Republic of Artsakh. According to the research results, it turned out that the variant of sequential spraying of movento (1l/ha + danital (1l/ha) + fosban (2l/ha) + nurell D (1l/ha) surpassed the other variants in biological efficiency, providing a yield of 189.8 c/ha.
Keywords: Կենսաբանություն