Սիրտ - անոթային համակարգի որոշ հիվանդությունների դեպքում կիրառվող դեղաբույսերը, նրանց մանրադիտակային ուսումնասիրությունները - Բալայան, Կարինե; Ավետիսյան, Արթուր; Գրիգորյան, Սոնա; Կոստանդյան, Ռոզա; Սիմոնյան, Աննա
Հոդվածում ներկայացվում են սիրտ-անոթային համակարգի որոշ հիվանդությունների դեպքում լայնորեն կիրառվող դեղատու բույսերի տեսակային բազմազանությունը, նրանց կառուցվածքային առանձնահատկությունները և որոշ ներկայացուցիչների մանրադիտակային ուսումնասիրությունների արդյունքները: Ներկայումս սիրտ-անոթային հիվանդությունների կանխարգելումը համարվում է առողջապահության ոլորտում հիմնական բժշկասոցիալական խնդիրը։ Սրտի և արյան անոթների հիվանդությունները տնտեսապես զարգացած երկրների բնակչության վաղաժամ մահվան, հաշմանդամության և ժամանակավոր անաշխատունակության պատճառ են հանդիսանում։ Սիրտ-անոթային հիվանդությունների բուժման համար հաճախ օգտագործվում են դեղաբույսերի պատրաստուկներ։ Հանգստացնող ազդեցություն ունեցող դեղաբույսերը կարող են նվազեցնել նյարդային լարվածության, սթրեսի, հոգեբանական անկայունության պատճառով բարձրացած արյան ճնշումը: Սիրտ-անոթային համակարգի որոշ հիվանդությունների դեպքում դեղատու բույսերից ընդգրկվել են հետևյալ ներկայացուցիչները՝ ալոճենի (Crataegus L.), մասրենի (Rosa L.), նռնենի (Punica L.), բալենի (Cerasus L.), կիտրոն (Citrus L.), պոմելո ( Citrus maxima L.), ինչպես նաև նեխուր (Apium L.), բազուկ (Beta L.), ռեհան (Ocimum L.), ավոկադո (Persea americana L.), ակտինիդիա (Actinidia L.), ցեյլոնի դարչին (Cinnamomum verum L.) և այլն։ Նշված դեղաբույսերը պարունակում են վիտամիններ, ալկալոիդներ, եթերայուղեր և այլն, որոնք օգտակար են մարդու առողջության պահպանման ու վերականգնման համար: В работе представлено видовое разнообразие лекарственных растений, широко применяемых при некоторых заболеваниях сердечно-сосудистой системы, особенности их строения и результаты микроскопических исследований некоторых представителей. На сегодняшний день сердечно- сосудистые заболевания являются главной медико-социальной проблемой в области здравоохранения. Болезни сердца и сосудов являются причиной преждевременных летальных исходов, инвалидности и временной нетрудоспособности среди населения экономически развитых стран. Для лечения сердечно- сосудистых заболеваний часто используются препараты из лекарственных растений. Травы с успокоительным действием позволяют сократить давление по причине нервного напряжения, стрессов, психологической нестабильности. При некоторых заболеваний сердечно- сосудистой системы были включены следующие лекарственные растения: боярышник (Crataegus L.), шиповник (Rosa L.), вишня (Cerasus L.), лимон (Citrus L.), помело (Citrus maxima L.), гранат ( Punica L.), а также сельдерей (Apium L.), свёкла (Beta L.), базилик (Ocimum L.), авокадо (Persea americana L.), актинидия (Actinidia L.), коричник цейлонский (Cinnamomum verum L.) и др.. Исследованные лекарственные травы содержат витамины, алкалоиды, эфирные масла и др., полезные для поддержания и восстановления здоровья человека. The paper presents the species diversity of medicinal plants widely used in certain diseases of the cardiovascular system, the features of their structure and the results of microscopic studies of some representatives. Today, cardiovascular diseases are the main medical and social problem in the field of health care. Diseases of the heart and blood vessels are the cause of premature deaths, disability and temporary disability among the population of economically developed countries. For the treatment of cardiovascular diseases, preparations from medicinal plants are often used. Herbs with a sedative effect can reduce pressure due to nervous tension, stress, psychological instability. For some diseases of the cardiovascular system, the following medicinal plants have been included: hawthorn (Crataegus L.), rose (Rosa L.), cherry (Cerasus L.), lemon (Citrus L.), pomelo (Citrus maxima L.), pomegranate (Punica L.), as well as celery (Apium L.), beetroot (Beta L.), basil (Ocimum L.), avocado (Persea americana L.), actinidia (Actinidia L.), ceylon cinnamon (Cinnamomum verum L.) and others. The studied medicinal herbs contain vitamins, alkaloids, essential oils, etc., useful for maintaining and restoring human health.
Keywords: Բուսաբանություն