Օպտիմալացման խնդիրների մշակման գործառույթները Ms Excel-ում - Ավետիսյան, Ռազմելա
Հոդվածում քննվում են որոշ օպտիմալացման խնդիրների մաթեմատիկական մոդելների կառուցման ունակությունների ձևավորումը, և այդ խնդիրների լուծումը MS Excel խմբագրիչի Поиск решения գործիքակազմի միջոցով: Հոդվածում գոյություն ունեցող օպտիմալացման՝ · ձեռնարկությունների գործունեության օպտիմալ պլանավորման, · աշխատանքային ռեսուրսների օպտիմալ բաշխման, · օպտիմալ խառնուրդների կազմման, · ձևման և արժեթղթերի օպտիմալ պորտֆելի ձևավորման խնդիրներից, դիտարկվել են նրանք, որոնք կարող են արդիականացնել բիզնես գործընթացի ավտոմատացումը և ձեռնարկությունների գործունեության օպտիմալ պլանավորումը։ Աշխատանքում քննարկվում է օպտիմալացման խնդիրների լուծման ընդհանուր ալգորիթմը և որպես օպտիմալացման խնդիրների լուծման գործիք օգտագործվում է մաթեմատիկական ծրագրավորումը, որը կարելի է դիտարկել որպես մեթոդների ամբողջություն, որոնք զբաղվում են որոշակի խնդիրների դասերի հետազոտմամբ և դրանց լուծման մեթոդների մշակմամբ, մատնանշվում է, որ մաթեմատիկական ծրագրավորման խնդիրները բաժանվում են գծային և ոչ գծային ծրագրավորման խնդիրների: Ընդ որում, եթե f և gi ֆունկցիաները գծային են, ապա համապատասխան խնդիրը հանդիսանում է գծային ծրագրավորման խնդիր: Իսկ եթե նշված ֆունկցիաներից գոնե մեկը ոչ գծային է, ապա խնդիրը հանդիսանում է ոչ գծային ծրագրավորման խնդիր: Քննված օպտիմալացման խնդիրը հնարավորություն է տալիս արտադրանքի արդյունավետությունն առավելագույնի և ծախսերը նվազագույնի հասցնելու գործընթացի ապահովմանը։ В статье рассматривается формирование умения строить математические модели некоторых оптимизационных задач и решение этих задач с помощью инструментария «Поиск решений» редактора MS Excel. Существующая оптимизация в статье: • оптимальное планирование деятельности предприятия, • оптимальное распределение трудовых ресурсов, • создание оптимальных смесей, • от проблем формирования и формирования оптимального портфеля ценных бумаг, рассмотрены те, которые могут модернизировать автоматизацию бизнес-процессов и оптимальное планирование деятельности предприятия. В работе рассматривается общий алгоритм решения задач оптимизации и используется математическое программирование как инструмент решения задач оптимизации, которые можно рассматривать как совокупность методов, занимающихся исследованием определенных классов задач и разработкой методов их решения, указано, что задачи математического программирования делятся на задачи линейного и нелинейного программирования. Более того, если функции f и gi линейны, то соответствующая задача является задачей линейного программирования. А если хотя бы одна из упомянутых функций нелинейна, то проблема является задачей нелинейного программирования. Обсуждаемая оптимизационная задача дает возможность обеспечить процесс максимизации эффективности продукта и минимизации затрат The article discusses the formation of the ability to build mathematical models of some optimization problems and the solution of these problems using the ՛՛Search solution՛՛ toolkit of the MS Excel editor. Existing optimization in the article: • optimal planning of enterprise activities, • optimal distribution of labor resources, • creation of optimal mixtures, • from the problems of formation and formation of the optimal portfolio of securities, those that can modernize business process automation and optimal planning of enterprise activities were considered. The work discusses the general algorithm for solving optimization problems and uses mathematical programming as a tool for solving optimization problems, which can be considered as a set of methods that deal with the research of certain classes of problems and the development of methods for solving them, it is pointed out that mathematical programming problems are divided into are linear and non-linear programming problems. Moreover, if the functions f and gi are linear, then the corresponding problem is a linear programming problem. And if at least one of the mentioned functions is nonlinear, then the problem is a nonlinear programming problem. The discussed optimization problem provides an opportunity to ensure the process of maximizing product efficiency and minimizing costs.
Keywords: Ինֆորմատիկա