Mathcad ծրագիրը «Հավանականությունների տեսություն և մաթեամատիկական վիճագրություն» առարկայի դասավանդման գործընթացում - Սահակյան, Գեորգի; Մարության, Կարինե
Ժամանակակից տեղեկատվական տեխնոլոգիաները հնարավորություն են տալիս արագացնել և բարելավել ուսումնական գործընթացի արդյունավետությունը, այն ավելի տեսողական, հարմար դարձնել քննարկվող նյութը յուրացնելու համար ([1]-[3]): Մի շարք մաթեմատիկական ծրագրերի օգտագործումը, ինչպիսին է Mathcad-ը, մեր կարծիքով դասերը բավականին արդյունավետ կդարձնեն։ Այս տեսանկյունից Mathcad մաթեմատիկական փաթեթն ունի անհրաժեշտ ռեսուրս մաթեմատիկական տարբեր հասկացությունների նկարազարդման, ինչպես նաև մաթեմատիկայի մեջ օգտագործվող մեծությունների և և արտահայտությունների հաշվարկման համար։ Մյուս կողմից, Mathcad-ն ունի բավականին հարմար ինտերֆեյս [4], որը թույլ է տալիս շատ կարճ ժամանակում ծանոթանալ իր միջավայրում աշխատելու սկզբունքներին։ Մաթեմատիկական փաթեթի օգտագործումը նաև կխնայի մաթեմատիկական տարբեր արտահայտություններ (գումար, ինտեգրալ և այլն) հաշվարկելու համար պահանջվող ժամանակը և դրանով իսկ կմեծացնի արդյունքների վերլուծության ժամանակը, ինչը, ի վերջո, ավելի կարևոր է, քան դրանց հաշվարկման գործընթացը: Աշխատանքի նպատակն է դիտարկել Mathcad մաթեմատիկական փաթեթի կիրառումը “Հավանականությունների տեսություն և մաթեմատիկական վիճագրություն” դասընթացի «Բեռնուլիի բանաձևը», «Պատահական երևույթներ», «Պատահական մեծություններ», «Վիճակագրական տվյալների մշակում» թեմաների ուսումնասիրման ընթացքում : Современные информационные технологии позволяют ускорить и повысить эффективность учебного процесса, сделать его более наглядным, удобным для усвоения обсуждаемого материала ([1]-[3]). Использование ряда математических программ, таких как Mathcad, на наш взгляд, сделает занятия достаточно эффективными. С этой точки зрения математический пакет Mathcad обладает необходимым ресурсом для иллюстрации различных математических понятий, а также для вычисления величин и выражений, используемых в математике. С другой стороны, Mathcad имеет достаточно удобный интерфейс [4], позволяющий в очень короткие сроки ознакомиться с принципами работы в его среде. Использование математического пакета также сэкономит время, необходимое для вычисления различных математических выражений (суммы, интеграла и т. д.) и тем самым увеличит время анализа результатов, что в конечном итоге важнее, чем сам процесс их вычисления. Цель работы – рассмотреть применение математического пакета Mathcad при изучении тем «Формула Бернулли», «Случайные явления», «Случайные величины», «Статистическая обработка данных» в курсе «Теория вероятностей и математические вычисления». Modern information technologies make it possible to speed up and improve the efficiency of the educational process, make it more visual, suitable for mastering the discussed material ([1]-[3]). The use of a number of mathematical programs, such as Mathcad, in our opinion, will make the lessons quite effective. From this point of view, the Mathcad mathematical package has a necessary resource for the illustration of various mathematical concepts, as well as for the calculation of quantities and expressions used in mathematics. On the other hand, Mathcad has a fairly convenient interface [4], which allows you to familiarize yourself with the principles of working in its environment in a very short time. Using a math package will also save the time required to calculate various mathematical expressions (sum, integral, etc.) and thereby increase the time for analyzing the results, which is ultimately more important than the process of calculating them. The aim of the work is to observe the application of the Mathcad mathematical package during the study of the topics "Bernoulli's Formula", "Random Phenomena", "Random Variables", "Statistical Data Processing" in the course "Theory of Probability and Mathematical Disputes".
Keywords: Մաթեմատիկա