Программа Mathcad в процессе преподавания дисциплины «Функциональный анализ» - Саакян, Георгий
Ժամանակակից տեղեկատվական տեխնոլոգիաները հնարավորություն են տալիս արագացնել և բարելավել ուսումնական գործընթացի արդյունավետությունը, այն ավելի տեսողական, հարմար դարձնել քննարկվող նյութը յուրացնելու համար ([1]-[3]): Մի շարք մաթեմատիկական ծրագրերի օգտագործումը, ինչպիսին է Mathcad-ը, մեր կարծիքով դասերը բավականին արդյունավետ կդարձնեն։ Այս տեսանկյունից Mathcad մաթեմատիկական փաթեթն ունի անհրաժեշտ ռեսուրս մաթեմատիկական տարբեր հասկացությունների նկարազարդման, ինչպես նաև մաթեմատիկայի մեջ օգտագործվող քանակությունների և արտահայտությունների հաշվարկման համար։ Մյուս կողմից, Mathcad-ն ունի բավականին հարմար ինտերֆեյս, որը թույլ է տալիս շատ կարճ ժամանակում ծանոթանալ իր միջավայրում աշխատելու սկզբունքներին։ Մաթեմատիկական փաթեթի օգտագործումը նաև կխնայի մաթեմատիկական տարբեր արտահայտություններ (ածանցյալ, ինտեգրալ և այլն) հաշվարկելու համար պահանջվող ժամանակը և դրանով իսկ կմեծացնի արդյունքների վերլուծության ժամանակը, ինչը, ի վերջո, ավելի կարևոր է, քան դրանց հաշվարկման գործընթացը: Սույն աշխատության նպատակն է դիտարկել Mathcad մաթեմատիկական փաթեթի կիրառումը «Ֆունկցիոնալ անալիզ» առարկայի «Մետրիկական, նորմավորված և հիլբերտյան տարածություններ» թեմաների ուսումնասիրման գործընթացում: Современные информационные технологии позволяют ускорить и повысить эффективность процесса обучения, сделать его более наглядным, удобным для усвоения рассматриваемого материала ([1]-[3]). Применение ряда математических программ, таких например, как Mathcad, на наш взгляд позволит занятия сделать достаточно эффективными. С этой точки зрения математический пакет Mathcad обладает необходимым ресурсом для иллюстрации различных математических понятий, а также вычисления используемых в математике величин, выражений. С другой стороны Mathcad имеет достаточно удобный интерфейс, что позволяет за очень короткое время ознакомиться с принципами работы в его среде. Использование математического пакета позволит также сэкономить время, необходимое для вычисления различных математических выражений (производная, интеграл и т.д.) и тем самым увеличить время на анализ полученных результатов, что в конечном счете важнее, чем сам процесс их вычисления. Цель настоящей работы рассмотреть применения математического пакета Mathcad в процессе изучения тем “Метрические, нормированные и гильбертовы пространства” по дисциплине “Функциональный анализ”. Modern information technologies make it possible to speed up and improve the efficiency of the learning process, make it more visual, convenient for mastering the material under consideration ([1]- [3]). The use of a number of mathematical programs, such as Mathcad, in our opinion, will make classes quite effective. From this point of view, the mathematical package Mathcad has the necessary resource for illustrating various mathematical concepts, as well as calculating the quantities and expressions used in mathematics. On the other hand, Mathcad has a fairly user-friendly interface, which allows you to get acquainted with the principles of working in its environment in a very short time. Using a mathematical package will also save the time required to calculate various mathematical expressions (derivative, integral, etc.) and thereby increase the time for analyzing the results, which is ultimately more important than the process of calculating them. The purpose of this work is to consider the application of the Mathcad mathematical package in the process of studying the topics “Metric, normed and Hilbert spaces” in the discipline “Functional analysis”.
Keywords: Математика