Տարբեր երկրներում հարկ վճարողների հաշվառման առանձնահատկությունների դերը հարկային վարչարարության գործընթացում - Զաքարյան, Մերի; Զաքարյան, Ժասմեն
Հոդվածում ներկայացված են տարբեր երկրներում պետական գրանցման և հարկային հաշվառման կանգնելու ընթացակարգերի նկարագրությունները և առանձնահատկությունները, տարբեր երկրների կողմից հարկային հաշվառման տվյալների օգտագործման կարևորությունը ինչպես հարկային, այնպես էլ ոչ հարկային նպատակներով օգտագործվելու համար, պետական գրանցման և հարկային հաշվառման կանգնելու հնարավոր տարբերակների առկայությունը և դրանց կիրառումը տարբեր երկրների կողմից: Տարբեր երկրներում հարկ վճարողների հաշվառման համար կատարվում են տարբեր ընթացակարգեր, որոնք, սակայն, հանգեցնում են միևնույն արդյունքին՝ հարկ վճարողների հարկային հաշվառման կանգնելուն: Ընդ որում, տարբեր երկրներում հարկ վճարողներին շնորհվող նույնականացման համարները օգտագործվում են ինչպես հարկային, այնպես էլ ոչ հարկային նպատակներով, ինչը մի անգամ ևս ընդգծում է հարկային վարչարարության կարևորությունը: Հարկ վճարողների հաշվառման ընթացակարգերում կարևորվում է, թե ինչ եղանակներ են առաջարկվում ընկերությանը՝ հաշվառման կանգնելու համար, և քանի օր է պահանջվում ընդհանուր գործընթացը ավարտելու համար: В статье представлены описание и особенности порядка государственной регистрации и постановки на налоговый учет в разных странах, важность использования данных налогового учета как для налоговых, так и неналоговых целей, наличие возможных вариантов государственной регистрации и постановки на налоговый учет и их применение. Во многих странах применяются разные процедуры регистрации налогоплательщиков, которые, однако, приводят к одному и тому же результату: постановки на налоговый учет налогоплательщиков. Причем идентификационные номера, присвоенные налогоплательщикам, в разных странах используются как в налоговых, так и в неналоговых целях, что еще раз подчеркивает важность налогового администрирования. В процедурах регистрации налогоплательщиков важное место занимает то, как компания может подать заявку на регистрацию и сколько дней требуется для завершения всего процесса. The article presents descriptions and features of the procedure for state registration and tax registration in different countries, the importance of using tax registration data by different countries for both tax and non-tax purposes, the availability of possible options for state registration and tax registration and their application by different countries. Different countries apply different procedures for registering taxpayers, which, however, lead to the same result: tax registration of taxpayers. Moreover, identification numbers assigned to taxpayers are used in different countries for both tax and non-tax purposes, which once again underlines the importance of tax administration. An important consideration in taxpayer registration procedures is how a company can apply for registration and how many days it takes to complete the entire process.
Keywords: Տնտեսագիտություն