Օպտիմալ արժութային գոտիների ձևավորման նպատակահարմարությունը - Ավագյան, Միսակ
Վերջին տասնամյակներում պարբերաբար բռնկվող ֆինանսատնտեսական ճգնաժամերը, որոնք դարձել են համաշխարհային տնտեսության զարգացման արդի առանձնահատկություններց մեկը, ստիպում են միջազգային արժութաֆինանսական համակարգում իրականացնել որոշակի վերաձևափոխումներ՝ այդ ոլորտը կայունացնելու և հետագա ճգնաժամային իրավիճակներից հնարավորինս զերծ պահելու համար: Այդ առումով, հատկապես արժութային կարգապահության ապահովման հնարավոր ուղիներից մեկը արժութային ինտեգրումն է՝ որպես տնտեսական ինտեգրման կարևոր, սակայն ոչ պարտադիր գործընթաց, որի դրսևորման ձևերից է արժութային գոտիների ձևավորումը: Չնայած դրան՝ ներկայումս աշխարհում գործող ոչ բոլոր տարածաշրջանային տնտեսական ինտեգրացիոն խմբավորումներն են անցում կատարել արժութային ինտեգրման փուլին, քանի որ այն պահանջում է անդամ երկրների կողմից տնտեսական մի շարք նախադրյալների և պայմանների ապահովում, արժութաֆինանսական ինքնիշխանության մասնակի հրաժարում: Հաշվի առնելով արժութային գոտիների դերը նշված համատեքստում՝ հոդվածում անդրադարձ է կատարվել օպտիմալ արժութային գոտիների ձևավորման առանձնահատկություններին, ինչպես նաև երկրների՝ դրանց միանալու դրդապատճառներին և առաջնահերթություններին: Периодически вспыхивающие в последние десятилетия финансово-экономические кризисы, ставшие одной из современных особенностей развития мировой экономики, вынуждают проводить определенные реформы в международной валютно-финансовой системе с целью стабилизации этой сферы и максимального недопущения в будущем кризисные ситуации, насколько это возможно. В этом смысле одним из возможных способов обеспечения валютной дисциплины является валютная интеграция как важный, но не обязательный процесс экономической интеграции, одной из форм которого является формирование валютных зон. Несмотря на это, не все региональные экономические интеграционные группировки, действующие в настоящее время в мире, перешли к стадии валютной интеграции, так как она требует обеспечения ряда экономических предпосылок и условий со стороны стран-участниц, частичного отказа от валютно-финансового суверенитета. Принимая во внимание роль валютных зон в указанном контексте, в статье рассматриваются особенности формирования оптимальных валютных зон, а также мотивы и приоритеты стран по присоединению к ним. The financial and economic crises having been periodically erupted in recent decades, which have become one of the modern features of the development of the world economy, force the implementation of certain reforms in the international monetary and financial system in order to stabilize that field and avoid future crisis situations as much as possible. In that sense, one of the possible ways to ensure currency discipline is monetary integration, as an important but not mandatory process of economic integration, one of the forms of which is the formation of currency areas. Despite this, not all regional economic integration groups currently operating in the world have transitioned to the currency integration stage, as it requires the provision of a number of economic prerequisites and conditions by the member countries, partial renunciation of monetary and financial sovereignty. Taking into account the role of currency areas in the mentioned context, the article refers to the features of the formation of optimum currency areas, as well as the motivations and priorities of countries to join them.
Keywords: Տնտեսագիտություն