2020 թ. ԱՀ դեմ սանձազերծված պատերազմի հետևանքները և առաջացած խնդիրների հաղթահարման հնարավորությունները - Լալայան, Յանա
Հոդվածում ներկայացվում են 2020թ․ Արցախի 44-օրյա պատերազմի ընթացքում հայ բնակչության դեմ գործած ադրբեջանա-թուրքական ռազմական ագրեսիայի հետևանքով առաջացած վնասներն ու կորուստները: Ուսումնասիրվել և վեր են լուծվել տարհանված ընտանիքների բնակության վայրը, կենսամակարդակը, կրթական մակարդակը, եկամտի աղբյուրները: Տարհանված բնակչության բարեկեցության հիմնախնդիրներին զուգահեռ, ուսումնասիրվել են նաև Արցախի Հանրապետության առաջ ծառացած նոր լրջագույն խնդիրները և ավելացած սոցիալական բեռը, որը կապված է Արցախի շրջափակման հետ: Արցախի ճանապարհների արգելափակումը իր բացասական ազդեցությունն է թողել շինարարության, տարբեր ոլորտների բիզնեսների, հազարավոր քաղաքացիների գործազրկության վրա: Հոդվածի վերջում տրվել են առաջարկություններ՝ առկա իրավիճակի բարելավման, տեղահանված ընտանիքների և անհատների անմիջական կարիքների բավարարման, սննդի, հագուստի և ապաստանի տրամադրման, մասնագիտական վերապատրաստման, աշխատանքի տեղավորման և երեխաներին աջակցություն տրամադրելու, իրավական պաշտպանության և տեղահանման հետևանքով առաջացած վնասների փոխհատուցման ուղղությամբ: В статье представлен 2020 год. Во время 44-дневной войны в Арцахе азербайджано-турецкая военная агрессия против армянского населения и связанные с этим разрушения и потери. Были изучены и проанализированы место жительства, уровень жизни, уровень образования, источники дохода эвакуированных семей. Наряду с вопросами благосостояния эвакуированного населения были изучены также новые серьезнейшие проблемы, стоящие перед Республикой Арцах, и возросшее социальное бремя, связанное с блокадой Арцаха. Блокирование арцахских дорог негативно сказалось на строительстве, бизнесе в различных сферах, безработице тысяч граждан. В конце статьи были даны рекомендации по улучшению сложившейся ситуации, удовлетворению насущных потребностей перемещенных семей и отдельных лиц, обеспечению продовольствием, одеждой и жильем, профессиональной подготовке, трудоустройству и поддержке детей, правовой защите и возмещению ущерба. In the article presented in 2020. During the 44-day war in Artsakh, the Azerbaijani-Turkish military aggression against the Armenian population and related destruction and losses. Place of residence, level of life, level of education, sources of income of evacuated families were studied and analyzed. Along with the issues of the well-being of the evacuated population, the most serious new problems facing the Republic of Artsakh and the increased social burden associated with the blockade of Artsakh were also studied. The blocking of Artsakh roads had a negative impact on construction, business in various fields, and the unemployment of thousands of citizens. At the end of the article, recommendations were made to improve the current situation, meet the urgent needs of displaced families and individuals, provide food, clothing and housing, vocational training, employment and support for children, legal protection and redress.
Keywords: Տնտեսագիտություն