Մարդկային զարգացման համաթվի դերը մարդկային զարգացման հայեցակարգում և դրա հաշվարկման մեթոդաբանությունը - Սարգսյան, Գոհար
1990 թվականին ՄԱԿ-ը սոցիալական գործընթացներն ուսումնասիրելու, տարբեր երկրների մարդկային զարգացման ճշգրիտ պատկերը ստանալու համար առաջարկեց նոր ցուցանիշ՝ Մարդկային զարգացման համաթիվ։ Մարդկային ներուժի զարգացման մասին առաջին զեկույցը 1990 թ. սկսվեց մի պարզ նախադրյալով, որով առաջնորդվեցին հետագա բոլոր զեկույցները. «Ազգի իրական հարստությունը մարդիկ են»: Հոդվածում ուսումնասիրվում է մարդկային զարգացման համաթվի դերը մարդկային զարգացման հայեցակարգում: Մարդկային զարգացման համաթիվն այս կամ այն երկրում մարդու կենսամակարդակը բնութագրող համապարփակ ցուցանիշ է, որով չափում են երկրի ձեռքբերումները առողջության, կրթության և նրա քաղաքացիների իրական եկամտի տեսանկյունից՝ երեք հիմնական ոլորտներում, որոնց համար գնահատվում են առանձին համաթվեր՝ կյանքի տևողության համաթիվ, կրթության համաթիվ, համախառն ազգային եկամտի համաթիվ: В 1990г. Организация Объединённых Наций для изучения социальных процессов и получения точной картины человеческого развития разных стран предложила новый показатель - индекс человеческого развития. Первый доклад о развитии человеческого потенциала в 1990 году начинался с простой предпосылки, которой руководствовались все последующие доклады: «Истинное богатство нации – это люди». В статье рассматривается роль индекса в концепции человеческого развития. Индекс человеческого развития измеряет достижения страны с точки зрения здоровья, образования и реального дохода ее граждан в трех основных областях, по которым оцениваются отдельные индексы: индекс ожидаемой продолжительности жизни, индекс образования, индекс валового национального дохода. In 1990, the UN proposed a new indicator, the Human Development Index, to study social processes and obtain an accurate picture of human development in different countries ․ The first Human Development Report in 1990 began with a simple premise that guided all subsequent reports: "The true wealth of the nation is people". The article examines the role of the Index in the concept of human development. The Human Development Index measures a country's achievements in terms of health, education and the real income of its citizens in three main areas by which individual indexes are evaluated: the Life Expectancy Index, the Education Index, and the Gross National Income Index.
Keywords: Տնտեսագիտություն