Հայաստանի Հանրապետության մարդկային զարգացման համաթվի վերլուծությունը և գնահատումը - Սարգսյան, Գոհար
Հոդվածում ներկայացված է աշխարհի, ինչպես նաև Հայաստանի Հանրապետության և տարածաշրջանի մի շարք պետությունների՝ ներառյալ Վրաստանը, Ադրբեջանը, Իրանի Իսլամական Հանրապետությունը, Թուրքիան և Ռուսաստանի Դաշնությունը (որպես ՀՀ տնտեսության մեջ ինտեգրված ամենախոշոր պետություն), Մարդկային զարգացման համաթվի դինամիկան 1990-2021թթ.։ Հայաստանը համաթիվը հաշվարկելու ողջ ժամանակաշրջանում հանդիսանում է մարդկանց միջին զարգացման մակարդակով պետություն, և այդ ողջ ընթացքում երկրի ՄԶՀ-ի անհատական մակարդակը գերազանցում էր աշխարհի միջին մակարդակը: В статье представлена динамика мирового индекса человеческого развития за 1990-2021гг., а также динамика индекса Республики Армения и ряда стран региона за весь период расчета показателя, включая Грузию, Азербайджан, Иран, Турцию и Россию, как основного экономического партнера Армении. На протяжении всего периода расчета индекса человеческого развития Армения являлась государством со средним уровнем развития людей, и за все это время индивидуальный уровень ИЧР страны превышал средний уровень по миру. The article presents the dynamics of the World Human Development Index for 1990-2021, the HDI of the Republic of Armenia and a number of countries in the region for the entire period of calculation of the indicator, including Georgia, Azerbaijan, the Islamic Republic of Iran, Turkey and the Russian Federation (as the largest state integrated into the economy of the Republic of Armenia). Throughout the entire period of calculating the human development index, Armenia has been a state with a Medium level of human development, and during all this time the individual level of the country's HDI has exceeded the world average.
Keywords: Տնտեսագիտություն