Խորհրդային իշխանության առաջին քայլերը Ալեքսանդրապոլի գավառում1920-1921 թթ. - Ալեքսանյան, Կարինե; Բադալյան, Արմեն
Խորհրդային իշխանության հաստատման գործընթացը կազմակերպող ու ղեկավարող ՀԿ(բ)Կ Կենտկոմը խորհրդային կարգերի հաստատումից հետո կազմավորված գավառներում ստեղծում է իշխանության նշանակովի մարմիններ՝ հեղկոմներ, որոնց նպատակը տեղերում խորհրդային իշխանության հաստատումն էր: Ալեքսանդրապոլի գավառում խորհրդային իշխանություն հաստատվել էր ավելի վաղ՝ թուրքական բռնակալման շրջանում: Սակայն թուրք զավթիչների բռնությունները մեղմելու նպատակով ստեղծված հեղկոմը՝ չկարողանալով հասնել իր նպատակին, 1920թ. հունվարին թողնում է իշխանությունը: Коммунистическая партия большевиков, являющаяся организатором и руководителем процесса установления Советской власти, создала в губерниях, образовавшихся после установления Советской власти, назначаемые органы власти, целью которых было установление Советской власти на местах. В Александропольской губернии советская власть была установлена раньше, еще в период турецкой узурпации. Однако Ревком, созданный для смягчения насилия турецких захватчиков, не сумев добиться поставленной цели, в январе 1920 года оставил власть․ Organizing and leading the process of establishment of the Soviet power, the Central Committee of the Armenian Communist Party created significant bodies of power in the provinces formed after the establishment of the Soviet regime, whose purpose was to establish the Soviet power in the places. Soviet power was established in Alexandropol province earlier, during the period of Turkish occupation. However, the executive committee created to mitigate the violence of the Turkish invaders, being unable to achieve its goal, left power in January 1920.
Keywords: Պատմություն