Սոցիալական վերափոխումները Արցախի Հանրապետությունում հետպատերազմյան շրջանում (1995-2005թթ.) - Ավանեսյան, Իսկուհի
Հոդվածում քննվում է Արցախի Հանրապետության սոցիալական համակարգը, որը խոր ճգնաժամ էր ապրում Արցախյան առաջին պատերազմի հետևանքով: Ռազմագործողությունների շրջանում երկրամասի բնակչության մեծամասնությունը կրեց զգալի կորուստներ և զրկվեց սոցիալական պահանջները բավարարելու հնարավորություններից: Խնդիրների լուծման, առհասարակ համակարգի վերափոխման մեկնարկը տրվեց հետպատերազմյան շրջանում, ինչը հնարավորություն տվեց հաղթահարել ճգնաժամը, մեղմել սոցիալական խնդիրները: ԼՂ Հանրապետությունում սոցիալական պաշտպանվածության և բնակչության կենսամակարդակի բարձրացման միջոցառումները իրականացվում էին օրենսդրական մակարդակով: В статье обсуждается социальная система Республики Арцах, которая пережила глубокий кризис вследствие первой Арцахской войны. Во время войны большая часть населения страны понесла значительные потери и лишилась возможностей для удовлетворения социальных требований. Решение проблем, начало реформирования общей системы было дано в послевоенный период, что позволило преодолеть кризис, смягчить социальные проблемы. Мероприятия по повышению социальной защищенности и уровня жизни населения НКР осуществлялись на законодательном уровне․ The article discusses the social system of the Republic of Artsakh, which experienced a deep crisis as a result of the First Artsakh War. During the war, most of the country's population suffered significant losses and lost opportunities to meet social demands. The solution of problems, the beginning of the reform of the general system was given in the post-war period, which made it possible to overcome the crisis, mitigate social problems. Measures to improve social security and living standards of the NKR population were carried out at the legislative level.
Keywords: Պատմություն