Աշխատանքային միգրացիայի դերը երկրի զարգացման գործընթացում միգրացիոն տեսությունների վերլուծության համատեքստում - Շահինյան, Անդրանիկ
Ներկայացվող հոդվածում քննվել են աշխատուժի միջազգային միգրացիայի պատճառներն ու տեսանեթոդական չափանիշները, արդի տեսություննեևրն ու հայեցակարգերը, լուսաբանվել կարգավորման և վերահսկողության ժամանակակից մեխանիզմներն ու դրանց ազդեցությունը երկրի զարգացման գործընթացում։ Ուսումնասիրվել են միգրացիոն քաղաքականության ոլորտում աշխատանքային միգրացիայի կատարելագործման միտումները, մասնավորապես՝ պետական մակարդակով դրա կանոնակարգման գերակայություններն ու հիմնական ուղղությունները։ Դիտարկվել են աշխատանքային միգրացիայի կարգավորման հիմնական սկզբունքները, համապատասխան գործընթացների պետական կարգավորմանը բնորոշ հատկություններն համակարգող մարմինները ՀՀ-ում։ В представленной статье рассматривались причины и теоретическօ-методические критерии международной трудовой миграции, современные теории и концепции, освещались современные механизмы регулирования и контроля и их влияние на процесс развития страны. Изучены тенденции совершенствования трудовой миграции в сфере миграционной политики, в частности, приоритеты и основные направления ее регулирования на государственном уровне. Наблюдались основные принципы регулирования трудовой миграции, особенности государственного регулирования соответствующих процессов и координирующих органов в РА. The presented article examined the reasons for the theoretical criteria for international labor migration, modern theories and concepts, highlighted modern mechanisms for regulation and control and their impact on the country's development process. The trends in the improvement of labor migration in the field of migration policy, in particular, priorities and the main directions of its regulation at the state level, have been studied. The basic principles of regulation of labor migration, features of state regulation of the relevant processes and coordinating bodies in the RA were observed.
Keywords: Միգրացիայի սոցիոլոգիա