Ինքնագնահատականի մակարդակի և համաչափության առանձնահատկությունները երիտասարդության տարիքում - Հարությունյան, Նաիրա
Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել հայ երիտասարդների ինքնագնահատականի առանձնահատկությունները, տալ վերջինիս քանակական և որակական բնութագրերը, երիտասարդության սկզբում և ավարտին ինքնագնահատականի բնութագրական տարբերությունները: Հոդվածում ամփոփված են գիտական հետազոտության արդյունքները, որոնք որոշակի պատկերացում են տալիս 18-35 տարեկանների ինքնագնահատման առանձնահատությունների, երիտասարդ կանանց և տղամարդկանց ինքնագնա- հատման նմանությունների ու տարբերությունների վերաբերյալ: Հոդվածում արտացոլվում են ինքնագնա- հատականի մեկնաբանման տարբեր կոնցեպցիաներ, որոնք տարբեր տեսանկյուններից են մեկնաբանում ինքնագնահատականի տեղն ու դերը անձի Ես-ի համակարգում։ Հեղինակը փորձ է կատարել մեկտեղել ինքնագնահատականի վերաբերյալ անհամար տեսակետները մեկ ակնարկի մեջ։ Цель статьи - представить особенности самооценки молодых людей, дать количественную и качественную характеристику их самооценки, выявить сходства и различия в начале и в конце молодости. В статье обобщены результаты исследования, которые могут дать некоторое представление о самоуважении, самооценке и возможных психологических объяснениях тенденций и развития молодых людей. В статье отражены разные концепции трактовки самооценки, которые трактуют место и роль самооценки в системе Я человека с разных позиций. Автор попытался объединить бесчисленные точки зрения на самооценку в одном обзоре. The purpose of the article is to present the features of young people`s self-esteem, to give quantitative and qualitative characteristics of their self-evaluation, identify similarities and differences at the beginning and at the end of the youngadulthood age. The paper summarizes the results of research which can give some insight into the self – respect, self – worth and the possible psychological explanations of trends and development of young people. The article reflects different concepts of the interpretation of self-esteem, which interpret the place and role of self-esteem in the system of a person's self from different positions. The author has attempted to combine countless views on self-esteem in one review.
Keywords: Հոգեբանություն