Պատումի թեմատիկ և հայեցակարգային առանձնահատկությունները Գամիդ Ամիրովի «Արցունքներ դրախտում» վեպում - Ստեփանյան, Սիրվարդ
Սույն հոդվածը նվիրված է դաղստանցի հրեա գրող Գամիդ Ամիրովի «Արցունքներ դրախտում» վեպի արդիական նշանակությանը։ Ամբողջ պատումի ընթացքում բացահայտ է գրողի կողմնորոշումը դեպի ընթերցողը, նրա սուբյեկտիվ նպատակադրումը։ Նա ուղղորդում է դեպի կոնկրետ իրավիճակ, որից կործանվում են բազմաթիվ ճակատագրեր։ Ըստ այդմ, հեղինակի նպատակը վերածվում է կոչի․ պատմության ու ճշմարտության հանդեպ խնամքով վերաբերմունքի, սերունդներին ճշմարիտ պատմության փոխանցման։ Առանձնապես երբ այդ պատմությունը հնագույն է ու հարուստ: Статья посвящена актуальности романа дагестанского писателя еврейского происхождения Гамида Амирова ''Слезы в Раю''. На протяжении всего рассказа прослеживается субъективная устремленность писателя на читателя, которая ведет к конкретной ситуации, в результате которой рушатся судьбы людей. В результате целью автора становится призыв и бережное отношение к истории и истине, умение передачи от поколения к поколению реальные события, особенно когда эти события имеют древнюю и богатую историю. The article article deals with the topicality of the novel “Tears in Paradise” by the Dagestan Jewish writer Hamid Amirov. The writer’s orientation towards the reader and his subjectivity is obvious throughout the whole story. He creates a situation, where many lives were lost and the author’s goal turns into an appeal as a careful attitude to history and truth, the ability to convey a true history from generation to generation, especially when the history is ancient and rich.
Keywords: Արտասահմանյան գրականություն